Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Arne Hop
Ytring
Arne Hop
07 april 2017 14:12
Del på Facebook
Arne Hop
Arne Hop
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ja, det kan man spørre seg om, og det er det også mange som gjør, men finnes det noen svar? Jo da, mange... altfor mange, fordi alt for mange har forskjellige meninger om hva som burde gjøres og hva andre gjør feil osv... men alle disse svarene har en ting til felles... de blir bare svar, uten handling! De ender opp i tomrommet mellom alt og ingenting. Og i mellomtiden går tiden og forfallet vokser i byen ”oss”!

”Oss” sier jeg, som burde sagt ”vår” som den fødte Trønder jeg er. La meg da fortelle dere at i mitt 47 årige liv så er Kristiansund det stedet jeg har vært lengst fastboende på, inkludert min oppvekstkommune Hemne.Dette handler om ”IDENTITET” mine damer og herrer! I 1989 dro jeg fra Hemne til Kristiansund for å jobbe ved Sterkoder Mek. Verksted, som så mange andre fra mitt hjemsted og andre steder, da spesielt Trøndelag.

Hei, det var den tiden da Trønderne trengte jobb og Nordmøringene hjalp oss det, ikke som nå når Nordmøringene frir til Trønderne for hjelp i sin nød.

Dette var andre tider og som Trønder opplevde jeg Nordmørsbyen i sin fulle prakt, med yrende folkeliv i midt byen både på dagtid og kveldstid. Butikkene gikk så det grein og økonomien blomstret i dette kystparadiset som Kristiansund faktisk er. Men så skjedde det noe!

Våre forfedre handlet med hverandre

Sterkoder gikk heden og med det forsvant også selvtilliten. Nordmøringen måtte finne noe annet å gjøre, flytte eller bli.... En del av oss som innvandret til byen under Sterkoder tiden hadde allerede stiftet familie her og valgte derfor å bli værende til tross for nedgangstidene. Så kom oljeeventyret og Kristiansund begynte å reise seg igjen som så mange ganger før. I hvert fall oljebasen. Men noe hadde skjedd, som ikke hadde skjedd i tidligere nedgangstider. Byen hadde på en måte begynt å dø liksom... sakte men sikkert. Oljebasen vokste og nye innvandrere strømmet til byen som i gamle fordums tider, men det var liksom noe som manglet?

Butikkene i midtbyen forsvant en etter en, utelivet dabbet av og det ble tilnærmet umulig å overleve for næringen i selve byen.

Løkkemyra derimot vokste i takt med bedriftene som hadde tilknytting til oljen samt oljelønningene som fulgte i farvannet av dette.

Jo da, det var vekst og tilkomst til byen igjen som følge av oljenæringen, men på bekostning av hva ? Kystbyen Kristiansund! Selve byen var blitt uinteressant.

Tiden gikk, Løkkemyra og Dale vokste, samt Freiøya med sine nye boligfelt.

Byen døde, sakte men sikkert, ingen forsto hvorfor og ingen ville gå i seg selv for å gjøre noe med det heller. Man skyldte på politikerne og ikke minst Molde. Dette var de store stygge ulvene som var så utrolig slemme med Kristiansunds befolkning. At politikerne som hittil har drevet byen har påført vårt kjære paradis banesår kan jeg saktens si meg enig i men jeg håper og ønsker å tro at disse gjorde så godt de kunne og i beste mening. Og at Molde har sparket bein under Kristiansund ved flere anledninger er også en realitet, men man kan ikke bare klage på andre og slenge skyldspørsmålet fra seg så lenge man selv ikke er villig til å virkelig gjøre noe for at ting skal bli som man måtte ønske det.

Joda, Kristiansund har blitt vandalisert av den Norske politikken, både av egne politikere, fylkeskommunen, Moldes bakveier inn i Oslo´s storpolitikk og ikke minst Stortinget som etter mitt syn har spyttet på Nordmøringen som om han/hun skulle vært en kvise på den stolte suverene Norske rumpe! Men, folkens, her skal jeg fortelle dere noe dere ikke har vært klar over.

Deres forfedre/mødre, den ektefødte Nordmøring som en gang bygde denne byen fra å være en liten fiskelandsby til den stolte perlen av en by den ble, lot seg ikke affektere nevneverdig av andres iherdige kamp for å kneble byen og folket som bodde her. Disse menneskene og deres etterkommere som i stor grad i dag fremtrer på bilder i gamle buede rammer i de eldste husene, samt de siste av dette stolte folket (krigs generasjonen) var vante til storm og uvær både på den ene og andre måten. De visste hva som skulle til og de tenkte seg ikke om to ganger for å gjøre noe med det. De handlet, de jobbet og de sto sammen og hjalp hverandre. Her har vi noe å lære skal jeg si dere!

 De hadde sine feider seg imellom, det skal ikke  legges skjul på, men nåde den som kom utenfra og satte kjepper i hjulene for naboen eller andre i byen for den saks skyld! Da sto de sammen og slåss sammen, og de hadde for vane å vinne!

Disse stolte menneskene hadde ikke mye til overs for snikk snakk, prat, spekulasjoner og skyldslenging, de handlet. De gikk til verks i samlet flokk og fikk ting gjort. De lot kreativiteten utfolde seg og skapte sine visjoner om til realitet. Slik ble byen Kristiansund bygd, også etter krigen som bombet byen sønder og sammen og dette var arven de ga videre til sine kommende generasjoner å forvalte.

De siste av dette arbeidsomme stolte folket er vi nå i ferd med å legge i graven, etter å ha fornedret dem og ydmyket dem på verst tenkelige måte når vi ser hvordan ressursene blir forvaltet i kongeriket Norge!

Hva gjorde de gamle som vi ikke gjør? Hvordan fikk de det til?

Dette finnes det flere svar på og de viktigste skal jeg nevne her.

For det første så var de stolte av sin herkomst! De var stolte av sin by og over å  være Nordmøring! For pokker, de var stolte av å være Kristiansunder!

De hadde ikke behov for å etterligne noen andre, de hadde ikke behov for andre enn seg selv. De var stinne av selvtillit fordi de visste de kunne skape hva enn de måtte ønske å skape. De sto jo sammen og vant sammen, det har de alltid gjort!

Når jeg sier de ikke hadde behov for andre, betyr ikke dette at de ikke hadde behov for Tahiti og Marokko m.fl. for import og eksport av klippfisk. Det betyr at de kontrollerte og styrte dette selv ved å stå sammen og lytte til hverandre for fornuftige løsninger, ofte de enkle og kortfattede løsninger. Ikke som i dag da byråkratiet trenerer hver enkelt fillesak i det uendelige fordi noen få på død og liv må kunne tjene mest mulig på dette for at det skal bli vedtatt .

For det andre så satset de mer på det som fungerte og mindre på det som ikke fungerte! Dette er den gamle skole folkens som i dag er i ferd med å gå i glemmeboken på grunn av grådighet og annen ukultur!

De hadde liksom ikke de store behovene for nytenking og fasiliteter så lenge det gamle fungerte. De modifiserte sakte men sikkert og aldri raskere enn at de hadde oversikt over forandringene som selvsagt burde være positive og økende for økonomien samt byen i sin helhet.

Fungerte det ikke, gikk de tilbake til det gamle og trygge uten nevneverdige omkostninger. De bygde! De rev ikke ned! For det tredje så handlet de med hverandre!

De sørget for at økonomien som befant seg i byen, forble i byen samtidig som den økte! Var det en handelsmann som slet, så handlet de der, fordi de ønsket at stedet skulle overleve. Ble det startet noe nytt i byen som følge av en ide noen hadde fått på en eller annen reise til et annet sted, så støttet de opp om dette og brukte de nye fasilitetene. Slik vokste byen og befolkningen i sunn harmoni med hverandre. For det fjerde så var byen ”oss” KRISTIANSUND! Alle andre byer, inkludert Trondheim, var fjerntliggende byer som tilhørte andre mennesker. Denne byen var OSS! De var stolte av sin by og sin herkomst.

 

Ståa i dag

I dag er ikke Kristiansunderen stolt av sin by eller sin herkomst. Hvordan kan jeg tillate meg å si noe slikt, sier du vel? Vel, innenfor våre egne grenser er ikke dette så påtagende fordi her kan vi øyne noe av den stolte Nordmørings samhold når det gjelder for eksempel sykehussaken. Men de fleste ytrer bare sine meninger på facebook uten at de evner å utføre noe nevneverdig handling bak sine ord og ytringer.

I tillegg når noen virkelig forsøker å gjøre noe, blir de hånet og neglisjert av sine egne fordi de trolig gjør dette kun for å fronte sitt eget politiske parti. Snakk om å  være mistenksom og avvisende ? Hva spiller det egentlig for rolle hva som er bakgrunnen for handlingen så lenge det maner til samhold og til felles beste ? Agendaen bak kan man gjøre noe med i ettertid etter at slaget er vunnet! Det gjorde de i hvert fall før i tiden.

Men utad, altså utenfor byens grenser er tonen helt annerledes. Jeg har personlig og ved mange tilfeller i årenes løp opplevd å høre Nordmøringer snakke nedlatende om sin egen by og at de ikke vil vedkjenne seg å være Nordmøring. Som omreisende musiker har jeg opplevd dette ofte og kan derfor vise til fakta i så tilfelle.

Ingenting skjer lengre i Kristiansund sier de, sentrum er blitt et sted kun for gamle folk, utelivet er ødelagt, butikkene er lagt ned, gågata er død, byen er folketom, tomme lokaler over alt, blodpriser på de som fortsatt eksisterer og tilbudene er alt for dårlige.

Leieprisene er skyhøye på lokaler, spesielt etter at kommunen selv overtok de fleste tomme lokaler, derfor er det umulig å starte opp noe nytt i sentrum. Parkeringsvaktene minner mest om Gestapo og i tillegg finnes det nesten ikke parkeringsplasser samtidig som at de eksisterende er skyhøyt priset.

Butikker og kjeder kommer og går og vi blir aldri fornøyde!

Inkompetente grådige politikere som kun ønsker å melke mest mulig økonomi ut av kommunekassa for egen vinning, samt å få en byste av seg selv på Kongens plass har ødelagt byen, og Molde er en evig Mefisto som alltid tar hva de vil ha fra oss hvorpå vi må slite med restene og tomheten som etterlates.

Ja, hatet til Molde er til å ta og føle på!

Og det verste av alt, Møringen skulle ønske han var Trønder og ikke Nordmøring!

Hvorfor det spør de utenforstående ?

Jo, fordi laget er Rosenborg og byen er Trondheim! Alt er bedre i Trondheim, de får alt til å fungere og er et stolt folkeslag!

Jo da, sant det, men var ikke Nordmøringen (Kristiansunderen) slik også da en gang ? Da kommer skammen og samtalen avsluttes. Okay, jeg innrømmer det, jeg har selv sagt deler av dette i tidligere år og i avmakt på grunn av byens forfall, men da jeg forsto hva det førte til sluttet jeg sporenstreks med akkurat dette. Og ja, jeg har skammet meg ferdig. Hva tror dere dette gjør med deres vakre by ? Tror dere virkelig at dere høster sympati og samarbeidsfeller ved å fornekte dere selv og deres herkomst på denne måten ?

Da må du tro om igjen, fordi det skjer bare ikke! Ved å fornekte sin egen by og seg selv, samt å snakke nedlatende om byen oppnår du kun å skape et hån mot byen og Nordmøre fra andre.

De godter seg (til og med i Trondheim) og som fjæra som ble til ei gås, sprer det vonde ord seg som ild i tørt gress over det ganske land og videre utenfor Norges grenser, ut i verden. Kristiansund er ikke en gang en skygge av seg selv! Dette er å spytte på våre forfedre som ga oss denne flotte arven, men det er vi jo blitt vant til å gjøre, ikke bare her i byen men over det ganske land spør du meg. Hvem ønsker å besøke byen oss når det er slike tilstander her ? Jaja, turistkontoret er allikevel stort sett stengt, så det kan kanskje være like greit å ikke bli mer dummet ut, men men...

Fra spøk til revolver: haha... huff...

 

La oss gå tilbake til hva de gamle gjorde og som fungerte.

De satset på det som funket og mindre eller avsluttet det som ikke funket.  Hva gjør vi i dag ? Stort sett det motsatte av den gamle skolen. Det må på død og liv fornyes, forbedres og forandres, selv om det fungerer som det er!  Hvorfor ? For å være mer tiltrekkende for kunder, for å være bedre enn naboen, for å være mest mulig som Trondheim eller enda bedre, New York! Og til hvilken pris kommer forandringene ? Ja, den summen er som regel så stor at det koster mer å gå tilbake til det gamle trygge enn at det lønner seg.

En annen grunn er at det kreves av en eller annen instans som aldri har satt sin egen fot i Kristiansund! Hva vet vel disse om hva som funker eller ikke i vår by ?

Ja, selvbestemmelsesretten har nok forsvunnet og dumskapen har inntatt dens plass spør du meg. Så har vi handelen da. Du må ikke handle av naboen eller i det hele tatt fra noen som bor i byen oss!

Det er alt for godt dem å få tjene penger på oss! De kan jo lykkes med noe vi ikke greier å det skal vi ikke ha noe av! Folkens, de gamle handlet med hverandre og ofte byttet de tjenester når økonomien var for dårlig til å livnære seg og familien på. Hvor er det blitt av den ånden ? Vell, jeg har opplevd den i Kristiansund, men siste rest av den døde ut en gang på tidlig 90 tallet!

Kommer det noe nytt til byen bør det være av dimensjoner og på forhånd så populært at det er en skam å ikke oppsøke og bruke dette. Da spiller det heller ingen rolle om varene er dyrere enn hos andre, da det viser sosial status å handle der.

Men forsøker en stakkar å starte noe fullstendig nytt så hjelper det ikke verken med annonse i avisa eller facebook, på radio, tv eller hva det måtte være, det blir ganske enkelt ikke besøkt, der skal det ikke handles! Det hjelper heller ikke om butikken dumper prisene for da blir man oppfattet som en billig juksebutikk som selger stort sett kopier og Kinavarer. Som om ikke varene hos de store kjedene er laget i Kina ?

Jeg har selv ved flere anledninger forsøkt å starte opp noe nytt i Kristiansund, men det er bare umulig. Min nettbutikk Best&Billig hadde på 3 år ca 3 salg i Kristiansund og dette var av 2 personer. Ellers var det Nordmenn for øvrig som handlet. Dette er på ingen måte noe form for reklame da jeg for tiden har tatt ned butikken fra nettet på grunn av dårlig omsetning og derav for lite økonomi til markedsføring. Men jeg prøvde i hvert fall å skape noe nytt i byen med håp om å skape flere arbeidsplasser. Kanskje var grunnen at jeg egentlig bare er en innvandrer og ikke ekte Nordmøring ?

Niks! Tror nok ikke det, fordi jeg i årenes løp har sett flere ”ekte” Nordmøringer forsøke å starte noe nytt i byen oss, men resultatet har vært det samme eller verre, konkurs! Jeg kan garantere dere en ting når det gjelder handel og varer folkens. Jeg vet at det er populært å handle på nettbutikker både i Norge og ut i den store verden. Når det gjelder de store plattformene som eBay, Zalando og Amazon, osv, vil vi aldri kunne konkurrere med disse i pris. Men det kan vi så absolutt med de store Norske aktørene som Nelly, Stylepit, Boozt og alle andre. Det eneste vi trenger er muligheten til å få bevise det, til å bli sett og brukt.

Det jeg kan garantere er at du vil finne alle disse varene både fra de store utenlandske handleplattformene og de store Norske nettbutikker i Kristiansund innen kort tid og til absolutt lavere priser enn i hvert fall de Norske nettbutikker kan tilby. I tillegg vil du få muligheten til å ha disse butikkene rett utenfor din egen stuedør, noe som gjør det enklere med tanke på reklamasjon og testing av produkter og kvalitet.

Men for at det skal kunne skje, må alle Kristiansundere komme på banen og tillate at det skjer. De kreative må få muligheten til å starte opp og deretter må vi besøke og handle fra disse i stedet for på nett hos andre vi ikke har noe forhold til. Vi må rett og slett bryte med vårt gamle mønster, tillate og støtte opp der andre starter. På denne måten vil ikke bare enkelte butikker bli populære, men faktisk hele byen Kristiansund! Og hva skjer da ? Jo, mennesker fra både inn og utland vil strømme til vår by for å oppleve dette eventyret og pengene vil derfor strømme inn på alles kontoer som en følge av dette. Også kommunekassa!

Andre store aktører utenfra vil selvfølgelig se dette og etablere seg i Kristiansund for de ønsker en del av denne kaken, og det er vel og bra. Men ikke på bekostning av vår by og vårt folk, ALDRI MER!

Vi kan tillate, men kontrollen og styringen er ”OSS”! Slik gjorde de gamle det og det fungerte som fjell, det er i alle fall sikkert!

 

Fakta!

Hvis Nordmøringen hadde gjort som sine forfedre og handlet av sine egne, hadde vi i dag hatt en by uten problemer. Kristiansund hadde i sin helhet ekspandert og arbeidsplasser blitt skapt, økonomien hadde blomstret og vi hadde vært selvhjulpne som de før oss.

Arbeidsledighet ? Hva er det?

Selv om noen skulle finne på å starte noe nytt nå, vil de lide samme skjebne fordi ingen vil støtte dem. Kanskje kan de åpne med lave priser som trekker folk i begynnelsen, men før eller siden må de sette opp prisene for å overleve da kundemassen avtar i takt med trenden om å ikke gå på nye og ikke-populære butikker og så er det slutt.

Du gir glatt hundre kroner i donasjon til en eller annen hjelpeorganisasjon, men å støtte din nærbutikk med en hundrings ekstra, det gjør du bare ikke. På denne måten dør lille vakre Kristiansund! Kan du ikke se det? Vi er egentlig ikke avhengig av oljebasen noe mer enn vi var avhengige av Sterkoder, vi kom oss gjennom den kneika også. Vi ser det bare ikke, men nå må skylappene fjernes! Støtt de som starter noe nytt selv om det er lite, ukjent og ennå ikke sosialt populært å besøke. Vær den første til å besøke disse og vis din stolthet over at du tør! Da er du med å bygge byen i stedet for å rive den. For å si det rett ut, ”Drit i naboen og sosial status, gå først, så vil naboen etter hvert følge deg”!

 Hvem har så skylda ?

 Vi har for vane her ute å skylde på politikerne og Molde, men nå må vi for en gangs skyld slutte med det. Vi må begynne å se vår egen skyld i dette alle som en.

Jeg vet at mine ord slår deg under beltestedet og kanskje er akkurat du som leser dette nå ”ikke” av dem som føler du fortjener dette, men selv om du føler det så har nok også du som alle oss andre inkludert meg selv, en eller annen gang, på en eller annen måte gjort deg skyldig i dette, og det er helt greit fordi vi er alle i samme båt og alle er like skyldige i å ikke bry oss når og der det trengs mest.

La meg med det samme si at Kristiansund i dag huser mange såkalte innvandrere, altså ikke – Nordmøringer. Dette er mennesker som har kommet hit på grunn av jobb i oljenæringen og ellers hva de måtte ha for grunn.

Dere som har kommet til Kristiansund, har absolutt like stor skyld som alle andre da dere også er en del av det som skulle vært et fellesskap og samhold.

Jeg er selv en såkalt innvandrer, selv om det begynner å bli noen år siden, men jeg vil påpeke et ansvar for dere som har flyttet hit for å bo her.

Dere har ved å flytte til Kristiansund, samtidig påtatt dere et ansvar for å bygge byen, ikke rive den. Dere skal på samme måte som den innfødte Ballis, ivareta den arv de Nordmørske forfedre etterlot seg, og dette er like mye deres plikt som Kristiansunderens er i dag.

Hva kan vi gjøre ?

1.  

   Har du selv nok, så hjelp en nabo eller en venn som sliter. Dropp sydenturen i år og hjelp i stedet noen som trenger det her, selv om du kanskje ikke kjenner vedkommende. Du vil da til slutt ende opp med å få flere sydenturer i belønning.

2.     Ikke vær mistenksom, ikke tenk at noen vil lure deg, det er ikke tid til dette nå, her skal det bygges og bevares.

3.     Byens politikere må slutte å spekulere og trenere når en ide hos folket dukker opp. Faktum er at det vi har (ikke har) pr i dag, ikke fungerer, det kan alle se, og det er allerede for sent å gå tilbake til det gamle sikre, for det finnes ikke lengre. Altså må vi la nytenkningen og kreativiteten hos folket blomstre. Politikerne må tillate og bevilge midlene hos de som ønsker å skape. De må ta den risikoen, gi det en sjanse. Vi har ikke mer å tape uansett, bare alt å vinne!

4.     Senk utleieprisene på forretningslokaler og øk den heller i takt med omsetningsveksten, la folk få en sjanse til oppstart. Men kverk ikke dem som holder på å lykkes, stopp på et fornuftig nivå, for disse er byens byggesteiner. Eller enda bedre, la dem leie gratis for en stund slik at de får en mulighet til å bygge et fundament. Dette vil tjene alle på sikt.

5.     Kok såpa selv! Samle de tidligere ansatte ved Ello og spør dem hva som skal til for å starte vårt eget Ello. La kreativiteten hos disse trå frem, de kan dette. Hjelp dem så med midler og lokaler samt råvarer, la dem komponere sine egne produkter.

6.     Hører dere om en butikk som sliter, dra dit å kjøp noe, selv om dere ikke trenger det. Gi det dere kjøper til noen som gave da vell. Den største gave i dette gir dere uansett til butikkeieren som overlever på grunn av din handel. Det blir 2 gaver i ett!

7.     Skryt av Kristiansund og folket her ute. Skryt når du er ute å reiser, skryt på facebook, skryt hvor enn du måtte befinne deg. Oppfordre alle du møter til å besøke oss å få se vår fantastiske kystby i vekst. Ikke si noe negativt om byen eller folket, det kan de besøkende eventuelt finne ut selv. Men når alt kommer til alt, tror jeg ikke de finner så mye å sette fingeren på uansett.

8.     Ha som mål at for hver gang noen besøker oss, skal de alltid finne noe nytt. Og uansett hvor de går skal de alltid møte det kjente og ekte nordmørske smilet! Smilet til et trygt folk med tro på seg selv og sin by.

9.     Vil vi være som Trondheim må vi bli som Trondheim. Bruk av oss selv, støtt hverandre, hver nyskapning som dukker opp, hver ide som legges frem, gi dem en sjanse, tørre å ta risikoer, tørre å bryte med gamle vaner, tørre å gjøre det motsatte av hva andre gjør. Tørre å slippe inn det nye. Dette er grunnen til Trondheims vekst. Dette kan også bli vår nye vekst!

10. Tenk på andre før deg selv. Applauder andres seire og suksess. Vær oppriktig interessert i hvordan det går med andre når du møter dem og sier ”Går det a?”

11. Ikke tenk på hva byen kan gjøre for deg, men heller hva du kan gjøre for byen!

12. Tenk grundig igjennom hvilken arv du skal gi videre til dine barn. Det er din fordømte plikt å overlevere en trygg og solid arv!

Avslutningsvis vil jeg si litt om meg selv i denne sammenhengen. Jeg er opprinnelig trønder fra Hemne kommune og meget stolt av min herkomst.

En Trønder plikter å være stolt både av seg selv og sin opprinnelse, slik er den trønderske lov og alle vet det! Ingenting kan stjele stoltheten fra en Trønder er det sagt og slik vil det alltid være selv om Dovre står for fall.I så måte var den gamle Nordmøringen, trønderens tvilling, altså ikke motsetning men klin lik! Ingen kunne stjele en Nordmørings stolthet, den skulle være evig og uangripelig.

Jeg ønsker den Nordmørske og Kristiansunds stolthet velkommen tilbake fordi jeg selv er så utrolig stolt av vår vakre by som jeg i dag kaller ”Min by”!

Ja, byen er for meg i dag Kristiansund og fotballaget i mitt hjerte er KBK selv om jeg aldri vil gi helt slipp på mitt elskede Rosenborg og min Trønderske by som for alltid vil være herlige Trondheim. Men identitet forplikter og jeg identifiserer meg i dag med stolthet som Trøndersk Nordmøring, eller for å samle begge begrepene til et begrep som for meg blir KRISTIANSUNDER!

Hvorfor skriver jeg alltid Trønder og Nordmøring med stor bokstav først ?

Svar: Dette er av respekt til våre folkeslag og på denne måten viser jeg en Trøndersk aksept av den likestilte Nordmøring.

Til slutt har jeg en bønn til Kristiansunderen.

Stolthetens arv bor fortsatt i dere, finn den og bruk den! Snakk pent om hverandre, dere selv og deres by, bær stoltheten av å være Nordmøring og Kristiansunder, vis den frem og bøy aldri unna for andres hån. Da vil dere bli respektert og byen vil atter blomstre på lik linje som deres stolte folkeslag atter vil blomstre. Dra nytte av hverandre og gi en hjelpende hånd der det trengs uten å kreve noe tilbake, da vil du garantert få noe tilbake når du trenger det, dette gjorde deres forfedre.

Bygg, ikke riv!

Stå sammen, ikke mot hverandre!

Når noen ligger nede, slutt deg ikke til mobben som tramper og spytter på vedkommende. Vær den første til å stille deg i veien for mobben og beskytt den som ligger nede. Gjør du det vil andre følge deg og det vil dannes en beskyttende ring rundt den svake.

Døm ikke andre, for du kjenner ikke dens liv og bakgrunn!

Husk deres forfedre og ære dem, for uten dem hadde vi ikke hatt vårt paradis. Gå til handling, ikke prat og spekulere. Vær sterk, utholdende og urokkelig på dine medmennesker vegne, ikke bare dine egne. Dette ligger i dine gener og kan aldri bli borte, bare gjemt. Finn tilbake til denne styrken og bruk den til alles beste. Da kan du igjen si at du er Kristiansunder og stolt av det!

Beskytt din arv og ditt folkeslag, la de svake gjemme seg bak din rygg som dine forfedre lot de svake stille seg bak dem når det stormet.

Dette gjelder selvfølgelig også den Nordmørske kvinne som aldri sto tilbake for sin mann. Klippfiskkjærringa er ikke bare en statue, en pyntegjenstand. Den ærer den sterke og stolte Nordmørske kvinne som kjempet sin kamp og slet for at vi skulle arve fruktene av hennes arbeide. Glem aldri henne!

NORDMØRING - KRISTIANSUNDER REIS DEG, DET ER DIN PLIKT!

Og til dere andre tilflyttere av annen herkomst men som har bosatt seg her, Deres plikt er å støtte folket og byen dere har kommet til. Deres kompetanse, viten og kreativitet skal først og fremst komme byen Kristiansund til gode, deretter dere selv. Da vil dere få mer tilbake enn dere noen gang kunne tenke dere. Utover dette kan dere lese min bønn ovenfor til Kristiansunderen og forsøke å adoptere så mye som mulig av denne.Husk, dere har også deres egen stolthet fra deres egen herkomst, glem aldri denne men tilfør den i deres nye tilværelse.

Husk, du bor her, og så lenge du gjør det er du en del av dette folket.

BÆR DERFOR DERES STOLTHET MED ÆREFRYKT OG VÆR STOLT AV OSS.

For denne byen har vært dyrekjøpt og er bygd for hånd, stein for stein i blod svette og tårer!

FOR POKKER! DEN ER VÅR ARV!  TA VARE PÅ DEN!

For også mine forfedre var Nordmøringer!

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse