Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
23 april 2024 12:33
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

I en uttalelse adressert fylkesordføreren i Møre og Romsdal skriver Nordmøre IPR at togbussen mellom Kristiansund og Oppdal må bestå. Nordmøre IPR viser til uttalelsen fra mars 2023 om viktigheten av at togbussen til og fra Oppdal videreføres.

Uttalelsen fra Nordmøre IPR er gjengitt i sin helhet nedenfor.

Nordmøre IPR viser til vår uttalelse fra mars 2023 og til oversendt uttalelse fra Sunndal kommune om viktigheten av Togbussen til og fra Oppdal videreføres. Nordmøre IPR og ordfører i Oppdal kommune støtter uttalelsen fullt ut.

Togbussen er i dag det eneste kollektivtilbudet som binder Kristiansund sammen med Oppdal og tilgang til E6 og jernbanen. Med forgreininger til også Molde og Surnadal vil en nedleggelse føre til at det ikke er mulig å reise kollektivt til og fra toget hverken fra Kristiansund, Tingvoll, Sunndalsøra, Surnadal eller Eidsvåg.

Togbussen fungerer også som lokalbuss for befolkningen oppover Sunndalen og for strekningen Sunndal–Gjøra samt Lønset-Oppdal er dette det eneste kollektivtilbudet.

Togbussen har hatt en positiv utvikling på tross av utfordringene som følge av stengt jernbanebru på Ringebu. Bane Nor har varslet at brua igjen for full trafikk på Dovrebanen den 20. mai, med gjeninnføring av seks tog daglig over Dovre samt nattog mellom Oslo og Trondheim. Det tilsier flere passasjerer.

Tilbudet er spesielt viktig for ungdom, studenter og eldre som av forskjellige grunner ikke disponerer bil. Nordmøre har mange studenter i Oslo, og med høyere flypriser og økt vektlegging av klimautfordringene utgjør jernbanen en stadig mer attraktiv reisemåte.

Det er bosatt et historisk høyt tall av flyktninger på Nordmøre de seneste årene. En økende andel av disse bosettes utenom kommunesentrene i kommunen. Mange flyktninger har ikke bil eller gyldig førerbevis, og har dermed behov for kollektivtilbudet med buss mellom Oppdal og Sunndal. De fleste asylsøkere ankommer fra Nasjonalt Ankomstsenter via tog og buss.

Nordmøre IPR ber om at dette kuttet ikke blir gjennomført, og at Togbussen fra Sunndalsøra til Oppdal blir bevart.

Ved behandling av Fram Omstilling i juni 2023 og nå senest i fylkets samferdselsutvalg 2. april 2024 ble det vedtatt gjennomføring av anbudskonkurranse som planlagt på rutepakke 6 som inkluderer ekspressruten 901 Kristiansund–Oppdal.

Strekningen Kristiansund-Sunndalsøra skal opprettholdes, men vi frykter at passasjertallet går ned om forbindelsen til Oppdal forsvinner. I så fall vil busstransporten på Indre Nordmøre (rute 901, 902, og 905) svekkes over tid, med betydelige negative konsekvenser for innbyggere og næringslivet på Nordmøre.

Det er et uttalt nasjonalt mål at flere skal ta toget framfor å fly. Dette er i tråd med bærekraftsmåla til FN, bærekraftfylket Møre og Romsdal og Nordmøre sitt mål om å være en bærekraftig region.

En nedleggelse av Togbussen vil følgelig være en alvorlig svekkelse av kollektivtilbudet på Nordmøre og for forbindelsen mellom Nordmøre og Oppdal.

Uttalelsen er signert av Ingrid O. Rangønes, leder i Nordmøre IPR og Elisabeth Hals, ordfører i Oppdal kommune.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje Sundsbø"Fergeleiet kan ikke forbli i Molde sentrum mye lenger."Kva er flaskehalsen?
Terje Sundsbø 48 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet lederen av Stortingets samferdselskomite uttalte i forbindelse med lanseringen av NTP var nok etter påtrykk fra samferdselsministeren. Slik sett ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøLeiaren i Samferdselskomiteen lever på lånt tid, og etter alle solemerker er hans tid forbi ved neste valg.Å flytte fergeleiet ...
Terje Sundsbø 1 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDet er flott at du endelig innser behovet for å flytte fergeleiet ut fra sentrum av Molde, eksempelvis til Mordalsvågen. ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDet er flott at du trekker tilbake løysinga å flytte fergeleiet frå dagens lokalisering i Molde til Julsundet/Mordalsvågen. Det er ...
Terje Sundsbø 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrI denne tråden var det du som først nevnte Julsundet.Jeg har i kommentarer til andre artikler nevnt at flytting av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse