Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Emilie Enger Mehl og Jenny Klinge
Ytring
19 april 2018 14:53
Del på Facebook
Emilie Enger Mehl (t.v.) og Jenny Klinge (t.h). Stortingsrepresentanter, Justiskomiteen, Senterpartiet. Foto: Senterpartiet.
Emilie Enger Mehl (t.v.) og Jenny Klinge (t.h). Stortingsrepresentanter, Justiskomiteen, Senterpartiet. Foto: Senterpartiet.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Emilie Enger Mehl og Jenny Klinge, Stortingsrepresentanter, Senterpartiet, Justiskomiteen

Vi oppnår ikke et tryggest mulig samfunn uten at det er god samhandling mellom beredskapsaktørene og uten at vi evner å se helheten. Vi i Senterpartiet har fremmet et forslag i Stortinget om å sette ned en totalberedskapskommisjon, fordi vi mener dette er på tide å se helhetlig på den militære og sivile beredskapen. Sist et tilsvarende utvalg la fram en rapport var i år 2000, og svært mye har skjedd både nasjonalt og internasjonalt siden da.

Mange ulike kriser må forebygges og håndteres. Terrorangrep, ulykker, eksplosjoner, branner eller naturkatastrofer som flom og ras er bare noen eksempler. Det er også viktig å huske på «hverdagstruslene» som f.eks. strømstans eller forurenset drikkevann, som kan skape store problemer for mange. Vi mener det optimale er et samfunn som tenker beredskap på alle nivåer. Et samfunn der innbyggerne selv er opplyste nok til å kunne ta gode beredskapsvalg på egen hånd, som å ha mat-, drikke- og medisinlager hjemme, og som tenker på alternativ oppvarming og kokemuligheter til mulige perioder med strømstans. Et samfunn der forsvaret og politiet hver for seg og sammen er utstyrt og trent til å håndtere alvorlige hendelser, men som også er gode på å forebygge slike hendelser. Helsevesenet må ha god legemiddelberedskap og kunne takle alt fra pandemier til hackerangrep på maskiner og medisinsk utstyr. Vi må sikre nasjonalt eierskap til kritisk infrastruktur og nasjonale nøkkelbedrifter. Vi må ha kontanter i omløp og ikke bare basere oss på betalingskort og digitale banktjenester.

Det sier seg selv at brann- og redningstjenesten, politiet og forsvaret må finnes i hele landet. Dessverre sentraliserer stortingsflertallet stadig mer, og avstanden mellom nødetater og befolkning øker. Når det gjelder forsvarets tilstedeværelse, har regjeringen gått inn for å svekke Heimevernet. De har videre lagt ned cirka 120 lensmannskontor med stortingsflertallets velsignelse, og det kan ligge an til press på strukturen i brannvesenet. Totalberedskap er kanskje ikke det som er lengst fremme i pannebrasken til de blå-blå. Dette vil vi gjøre noe med, med vårt forslag om en ny totalberedskapskommisjon, og vi får stor støtte fra de ulike beredskapsaktørene.

Rammevilkår for frivillig innsats og ressurser til politi, forsvar, helsevesen og brann- og redningstjeneste er lett å tenke på som viktig. Vi må heller ikke glemme strømforsyning, matvareberedskap og vanntilgang. Vi kunne fortsatt med å ramse opp viktige aspekter for å sikre samfunnet vårt. Konklusjonen er like fullt at det trengs en ny totalberedskapskommisjon som kan sikre grunnlaget for en sterkere helhetstankegang og mer reell samhandling.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse