Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 mars 2018 18:09
Del på Facebook
Den fryktede bakterien ESBL, som er resistent mot noen av de viktigste antibiotikatypene vi har, er funnet i rådyr. Det er første gang dette er påvist hos hjortedyr i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den fryktede bakterien ESBL, som er resistent mot noen av de viktigste antibiotikatypene vi har, er funnet i rådyr. Det er første gang dette er påvist hos hjortedyr i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er funnet bakterier som er resistente mot antibiotika i norske blåskjell, villrein og rådyr, ifølge en ny kartlegging.

Miljødirektoratet har kartlagt antibiotikaresistens i viltlevende arter spredt over hele landet.

– Vi har foreløpig for lite kunnskap til å vite sikkert at funnene som nå er gjort, ikke er naturlige forekomster. Vi kan heller ikke fastslå i hvor stor grad disse tilfellene vil utgjøre en forhøyet risiko for spredning av slike bakterier, sier Ellen Hambro, Miljødirektoratets direktør.

33 prosent av bakterier funnet i blåskjell langs norskekysten, var multiresistente. Det er også funnet lave forekomster av multiresistente bakterier i en studie av villrein og rådyr.

I et rådyr ble det funnet en resistent bakterie av typen ESBL. Disse er resistente mot noen av de viktigste antibiotikatypene vi har, og helsemyndighetene er spesielt bekymret for spredning av denne bakterien. Den er tidligere funnet hos rødrev og settes i sammenheng med menneskelig kontakt.

Miljøet kan drive fram utvikling

Antibiotikaresistens er en av de største helseutfordringene verden står overfor i dag. Det er derfor omfattende arbeid både nasjonalt og internasjonalt for å redusere bruk av antibiotika både hos mennesker og i husdyrhold.

I tillegg kan miljøet ha potensial til å drive fram utviklingen og spre resistente bakterier. Det kan skje ved at andre arter bidrar til økt spredning, eller at miljøforhold påvirker dannelsen av resistens, ifølge Miljødirektoratet.

Nybrottsarbeid

Siden 2016 har direktoratet hatt i oppdrag å skaffe mer kunnskap om disse mekanismene og kartlegge resistente bakterier i norsk natur.

– Dette er nybrottsarbeid i internasjonal sammenheng. Det er interesse for hvordan kartlegging blant viltlevende arter kan gi informasjon om miljøets rolle som i spredning av antibiotikaresistens, sier Hambro.

Hun mener det er viktig med videre undersøkelser for å få økt kunnskap. Det gjelder blant annet hvorvidt antibiotikaresistens forårsaket av menneskelig aktivitet påvirker naturlig miljø og i hvilken grad resistens overføreres fra viltlevende dyr til husdyr og mennesker.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse