Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 august 2019 05:55
Del på Facebook
Foto: Earth Sciences and Image Analysis, NASA-Johnson Space Center [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: Earth Sciences and Image Analysis, NASA-Johnson Space Center [Public domain], via Wikimedia Commons

1847: Kong Oscar I innstiftet Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Ifølge statuttene tildeles ordenen «som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten». Ordenstegnet er et malteserkors (fire V-formede armer av lik størrelse) i hvitemaljert gull, med en rød globe i sentrum, prydet med riksvåpenets løve i gull. Kong Oscars valgspråk «Ret og Sandhet» står innskrevet på baksiden. Innehavere av storkorset bærer dessuten en åttearmet ordensstjerne (storkorskrasjan) samt ordensbånd. Ordenen er delt i gradene ridder, ridder av 1. klasse, kommandør, kommandør med stjerne og storkors. Ordenstegnene er Kongens eiendom, og skal returneres til ordenens kanselli ved et ordensmedlems død. Ordenen er oppkalt etter Olav den hellige.

1911: Leonardo da Vincis maleri «Mona Lisa» ble stjålet fra Louvre-museet i Paris. Ledelsen ved Louvre fryktet at maleriet var tapt for alltid, og Paris-politiet satte i gang en storstilt etterforskning. Poeten Guillaume Apollinaire var blant dem som ble arrestert og fengslet, mistenkt for medvirkning til tyveriet. Også maleren Pablo Picasso ble kalt inn til avhør. To år senere ble bildet gjenfunnet i leiligheten til italieneren Vincenzo Peruggia, en tidligere ansatt ved Louvre. Det viste seg at Peruggia den aktuelle dagen hadde gjemt seg i et bøttekott i museet. Etter stengetid hadde han spasert ut med bildet gjemt under frakken. Peruggia hevdet at motivet hans for å stjele bildet var patriotisk, idet han mente det italienske mesterverket hørte hjemme på et museum i Italia. Han ble avslørt etter at han forsøkte å selge bildet til Ufizzi-galleriet i Firenze.

1959: Hawaii fikk status som den 50. delstaten i USA. I januar samme år hadde også Alaska blitt tatt opp i føderasjonen. Tilveksten av de to nye delstatene skapte hodebry for flaggdesignerne, ettersom den brøt opp de propre kolonnene av 8 x 6 stjerner som hadde vaiet over unionen siden innlemmelsen av Arizona i 1912. Til president Dwight D. Eisenhowers kontor skal det ha strømmet inn 1500 ulike forslag til hvordan flagg med henholdsvis 49 og 50 stjerner kunne se ut. Ett av dem var fra 17-årige Robert G. Heft fra Ohio, som i 1958 hadde designet et 50-stjerners flagg som svar på en skoleoppgave, men var blitt avspist med karakteren B av formingslæreren. Heft hadde imidlertid fått læreren til å love at karakteren ville bli oppjustert til A dersom han klarte å få flagget sitt godkjent av Kongressen. Fra 4. juli 1960 har Robert G. Hefts sinnrike organisering av stjernene prydet USAs offisielle flagg. I overensstemmelse med avtalen ble Hefts karakter på skoleoppgaven korrigert til A.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse