Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 mars 2019 05:55
Del på Facebook
Sondre Nordheim regnes som den store pioneren innen moderne skisport. Bildet er tatt rundt 1880.
Sondre Nordheim regnes som den store pioneren innen moderne skisport. Bildet er tatt rundt 1880.

1897: Den norske skipioneren Sondre Norheim døde i North Dakota, 72 år gammel. Norheim hadde utvandret til USA sammen med kona Rannei og tre av parets seks barn i 1884. Klimaet og den flate topografien i Dakota bød ikke på ideelle forhold for skiløping, men det fortelles at det alltid sto et par ski lent mot veggen ved Norheims hjem i McHenry County. På sine eldre dager skal han ha blitt stadig mer religiøst orientert, og han bidro bl.a. til byggingen av en luthersk kirke i tettstedet Villard. Sondre Norheim blir gjerne omtalt som skisportens far, og hans hjembygd Morgedal som skisportens vugge. Hele tre ganger har den olympiske ilden blitt tent på hans fødested på husmannsplassen Øverbø: foran Oslo-OL i 1952, Squaw Valley-OL i 1960 og Lillehammer-OL i 1994.

1946: 33 Bolton-supportere ble klemt i hjel og flere hundre skadd under katastrofen på klubbens hjemmebane Burnden Park. Ulykken skjedde under en kvartfinale i FA-cupen mellom Bolton Wanderers og Stoke City. Den enorme publikumstilstrømningen førte til sterk trengsel på tribunene, og få minutter ut i kampen kollapset to skillevegger i den østre svingen. Skandaløst nok ble det bestemt at kampen ikke skulle avlyses. De omkomne ble båret ned fra tribunen og lagt på sidelinjen, der de ble liggende under frakker og ulltepper mens resten av kampen pågikk. Oppgjøret endte 0–0. Hendelsen på Burnden Park var den største stadionkatastrofen som hadde rammet Storbritannia til da. Arenaen ble revet i 1999, etter at Bolton hadde flyttet til sin nye hjemmebane Reebok Stadium.

1959: Barbie-dukken ble første gang vist fram for verden under en leketøysmesse i New York. 9. mars regnes derfor som Barbies offisielle fødselsdag. Dukken ble designet av den amerikanske forretningskvinnen Ruth Handler, som hadde lagt merke til at datteren hennes likte å gi papirdukkene sine «voksne» roller når hun lekte. Handler antok at en dukke med voksen kvinnekropp ville ha vel så stor appell til barn som de tradisjonelle barnedukkene. Under en reise i Europa fikk hun se «Bild Lilli», en tysk dukke som skal ha vært løselig basert på Marlene Dietrichs filmskikkelser fra 1930-årene. Inspirert av denne tegnet Handler en dukke som hun ga navn etter datteren Barbara. Barbie har høstet kritikk for både etnisk ensidighet og dyrking av usunne kroppsidealer. I senere år har produsenten kommet kritikerne i møte ved å lansere dukker med flere ulike kroppsfasonger og et stort antall fargenyanser.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse