Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
24 november 2018 05:55
Del på Facebook
S/S Hansa. See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons
S/S Hansa. See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

1944: Den verste skipskatastrofen i Sverige siden 1600-tallet inntraff i Østersjøen. Passasjerskipet S/S «Hansa» var på vei fra Nynäshamn til Visby da det ble rystet av en eksplosjon under vannlinjen. Bare to av de 86 om bord reddet livet da skipet kort etter sank. Det ble først antatt at «Hansa» hadde støtt på en flytemine, men nærmere undersøkelser viste at en torpedo, avfyrt fra et ukjent fartøy, hadde vært årsak til katastrofen. Torpedoens avsender og nasjonalitet forble en gåte i 20 år. I 1964 mente den tyske marinehistorikeren Jürgen Rohwer å ha funnet ut at torpedoen stammet fra en sovjetisk ubåt. Ved hjelp av tyske og sovjetiske kilder hadde Rohwer rekonstruert aktivitetene i farvannet på det aktuelle tidspunktet. I 1990-årene ble teorien hans bekreftet av svenske journalister, som under graving i Sovjetunionens marinearkiver fant dokumentasjon på at S/S «Hansa» var blitt senket av den sovjetiske ubåten L-21.

1963: Nattklubbeieren Jack Ruby skjøt president Kennedys antatte morder, Lee Harvey Oswald. Drapet skjedde foran rullende fjernsynskameraer, og skal ha vært det første i historien som ble kringkastet på direktesendt TV. Oswald hadde skutt Kennedy bare to døgn tidligere. Rubys motiv for å drepe Oswald har vært gjenstand for mye spekulasjon. Enkelte har ment at han var en ren leiemorder, hyrt inn for å hindre Oswald i å avsløre at en større konspirasjon sto bak presidentmordet. Ingen har likevel lyktes med å bevise at Ruby handlet på vegne av andre enn seg selv. I politiavhørene hevdet han at han ville skåne Jacqueline Kennedy for å bli stilt ansikt til ansikt med sin manns morder i en rettssal. Overfor venner skal Ruby ha gitt uttrykk for at han ventet å bli feiret som nasjonalhelt hvis han tok livet av Kennedys morder.

1971: En mystisk mannsperson kapret et Boeing 727 passasjerfly på vei fra Portland i Oregon til Seattle. Mannen krevde 200.000 dollar i kontanter og fire fallskjermer, og truet med å detonere en medbrakt bombe hvis ikke kravene ble innfridd. Etter mellomlanding i Seattle, der kapreren lot passasjerene og to av flyvertinnene forlate flyet, tok maskinen av igjen med de rekvirerte fallskjermene og pengene om bord. Over et villmarksområde sør i delstaten Washington hoppet kapreren ut fra 3000 meters høyde. Han er ikke blitt sett siden. Den ukjente mannen hadde kjøpt billett under navnet Dan Cooper, men ble døpt til D.B. Cooper av amerikanske medier. Hans identitet og videre skjebne er fremdeles et mysterium.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse