Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
13 september 2017 05:55
Del på Facebook
Vetle Wang Soleim. Foto: Høyre
Vetle Wang Soleim. Foto: Høyre
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire nordmøringer på Mørebenken. Vi teller ikke Botten, eller kanskje? Skal vi gi henne en siste sjanse? I så fall er det fem. Vetle Wang Soleim kom fra "intet" og gikk rett inn på Stortinget. Høyres fremadstormende politiker kan bli Nordmøres redning. Drøyt? Kanskje ikke. Fordi Soleim er nå inne i varmen. For første gang på lenge har vi en politiker som faktisk har direkte kontakt med statsministeren eller de andre ministrene. Vi mistet Pål Farstad (V), men erstatter Soleim blir spennende.

Valget gikk nesten slik meningsmålingene ba bud om. Arbeiderpartitet trenger ikke bruke for lang tid på evalueringen. Et parti som truer folket med at de får mindre skatt om de ikke gjør som de sier, kan ikke vinne valget. Med synkende arbeidsledighet, ekstrem lav rente og ny oppgang i oljeaktiviteten var det nesten umulig å være Jonas Gahr Støre. Lederen vil snart forlate skuta, tror jeg. Både nasjonalt og lokalt ble det et krisevalg for AP. Først og fremst fordi AP har vært i opposisjon de siste fire årene. Da skulle man forvente at de kom tilbake. Resultatet er i realiteten det dårligste valget siden oppstarten i 1887. Fordi Arbeiderpartiet hadde ennå ikke blitt et folkeparti ved valget i 1924. Det var i 1923 at partiet hadde blitt delt i to, hvor utbryterne dannet Det kommunistiske parti. I 1927 fikk AP 36,8 % av stemmene. Men det var først på midten av 1930-tallet at Arbeiderpartiet ble et ruvende parti. Fra 1933 til 1969 var de aldri under 40 % oppslutning på stortingsvalgene. Men siste gang de så 40-talllet var i 1985.  I 2001 var de ikke et opposisjonsparti og oppnådde 24,3 %. I forkant av dette valget var de helt nede i 14% oppslutning på en meningsmåling. Tenk det. Tallene for AP i 2017 er derfor historisk katastrofale, med det lille unntaket i 2001. Men de kan kanskje gjøre som Stoltenberg gjorde - lage en mulighet av krisen som oppstod. Det gjenstår å se. 

Trodde Nordmørslista og Rødt at de kunne komme inn på Stortinget? De var et stykke unna, begge to. At Venstrefolk skylder på at Nordmørslista for at Farstad ikke kom inn på Stortinget, er i beste fall upresist. I Kristiansund fikk Nordmørslista 1737 stemmer. Det var i realtieten nesten bare Kristiansundere som stemte på dem, totalt antall stemmer ble 2127. Ut i fra disse tallene forstår man at Farstad ikke kan skylde på Nordmørslista. Det interessante er at AP og FrP fikk 43.9 % av stemmene tilsammen. Man kan ikke si at noen av dem hadde noen god inngang til valget. Det forteller derfor noe om potensialet. FrP ser ut til å få rundt 15 % av stemmene uansett hvor man er i landet. Er det 15 % som elsker Listhaug? Du snakker meg om å være elsket eller hatet.

Nordmørslista – hvor Steinar Wiik Sørvik – ga alt for å hjelpe byen i en vanskelig situasjon, bommet radikalt. Det ser ut til at det ble for mye Møllers tran. Hva som nå skjer med Nordmørslista blir spennende å se. Om Arbeiderpartiet må samles under en havarikommisjon, gjelder det i enda sterkere grad for Mette Beldens gamle parti. Selvsagt var dette en seier for Belden. Det spørs om ikke Nordmørslista bør ta en liten time-out. Protest og Nordmøre mot Trøndelag er ikke det byen og Nordmøre trenger akkurat nå. Nå må man samles og finne løsninger med de som styrer landet. Blir det for ille får man heller ta opp hansken igjen. Når Nordmørslista gjør et så svakt resultat i forhold til målsettingen, bør facebookmeldingene også få en time-out. Nå må ledelsen i partiet samles og foreta en ransakelse.

Senterpartiet gjorde et meget godt valg både på Nordmøre og i fylket. Siden Høyre fortsatt ligger under båten på Nordmøre, får SP stadig gratisstemmer. Kanskje er de kommet for å bli? De var det eneste partiet (av de store) som gikk tydelig ut og krevde at sykehusbygningen ikke skulle bli solgt. Nå spørs det om det hjelper, siden de ikke er i regjering. Arbeiderpartiet og Høyre turde ikke ta opp hansken og si at sykehuset ikke skulle bli solgt. Tenk at det lokale Arbeiderparti ikke la press på Støre om at sykehusbygningen ikke skulle bli solgt. Det ville gitt det lokale AP minst 10 % flere stemmer, tror jeg. Men de lot være å snakke om sykehuset. Det ville selvsagt bli oppfattet negativt på andre siden av fjellet. Høyre var ikke bedre. Det kunne vært en ferdigscoret pasning til representanten fra Smøla. Men han tok heller ikke sjansen og spørre om dette. Men nå er valget over, Soleim. Og Klinge. Og Reiten. Og Botten. Og Engeli Johansen.

Inviter Solberg

Jeg skrev før valget at Kristiansund må skifte side i boka etter at valget er over. Uansett om det ble Støre eller Solberg, måtte byen inngå tett kontakt med der makta holder til, skrev jeg. Det ble Solberg og nå får vi brette opp ermene, la rettssaker være historie. Nå får vi invitere Solberg til byen og få henne med på laget. Høyre som parti kan kvikne til livet igjen. Jeg tror byen trenger kontakt med de som styrer landet og nå er det Høyre, eller de borgerlige. Bystyret kan også ha nytte av å få inn noen flere politikere med næringslivserfaring. Byen trenger personligheter som går i krigen. Personer som har integritet, som ikke nødvendig roper høyest, men som har substans av både kunnskap og erfaring. Det er ikke for mange av dem nå. Snart er det valg. Arbeiderpartiet og Høyre bør styre byen. De har de beste folkene. De hadde ihvertfall det før det katastrofale valget for to år siden. Det er noen dyktige politikere i de andre partiene, men det er ikke plass til alle. Du får melde overgang Stensønes:-)

Svartmalingen som enkelte forsøker å fremstille er betydelig overdrevet, mener jeg. Det handler om å benytte seg av den katastrofetiden som byen har vært inne i. Krise betyr mulighet. Den må man benytte seg av. Nå er timingen riktig. Tiden for protest må få en time-out. 

Nekte salg av sykehuset

Den første store oppgaven er å nekte salg av sykehuset. Rjukan sykehus ble lagt ut på FInn.no - og blir solgt. Det må ikke skje i Kristiansund og det får bli den første og viktigste oppgaven for våre stortingsrepresentanter. Oppgavene står selvsagt i kø også ellers, men jeg antar du leser dette kjære Soleim. Berg sykehusbygningen og du får en flying start. Parallelt med det får du og de andre på Mørebenken jobber med Campus, Kulturhus, havrommet, politiarbeidsplassene osv. Men for guds skyld som Reiten ville ha sagt, ikke selg sykehuset. Argumentasjonen er åpenbar. For det første vil det kommende DMS være naturlig å ha innenfor murene i Døhlens vei. For det andre, er det faktisk en ny kamp som starter nå, nemlig muligheten for at Kristiansund Sykehus skal åpne dørene igjen. Det er nemlig ikke utenkelig.Det bør både Helseforetaket og de som styrer landet også innse. Hjelset blir bygget, men innholdet i fremtidens sykehus er det ingen som kjenner med sikkerhet. Hvordan Hjelset vil fungere vet bare vår herre. Og i følge valgresultatet til KrF så er heller ikke han lenger til å stole på. Vi må gjøre det selv. Vi må stole på oss selv. Vi må ha kontakt med de som styrer landet. 

Vi har Soleim. Dessuten vil Ripnes senior blomstre på nytt. Nye mellomdistanser står for tur. Det er flere saker som er kommet på oppløpssiden. En og annen maraton vil det også bli. Kjære nordmøring, jeg har klokketro på at byen og omlandet er inne i en oppbyggende og god periode. Tiden er inne for å vinne kamper. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse