Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Bunadsgeriljaen ville møte direktøren i Helse Møre og Romsdal helseforetak, Olav Lødemel. De fikk svar via Altinn. Foto: Helse MR
Bunadsgeriljaen ville møte direktøren i Helse Møre og Romsdal helseforetak, Olav Lødemel. De fikk svar via Altinn. Foto: Helse MR

29. januar sendte Bunadsgeriljaen en forespørsel til Helse Møre og Romsdal om å få møte den nytilsatte direktøren, Olav Lødemel.

Vi bad om et møte etter at en fødende fra Averøya ble avvist av fødeavdelingen i Molde. Vi har samlet flere historier og siden vi har erfaringer fra andre fødende med lignende opplevelser, ville vi diskutere trygghetstiltak for kvinner på Nordmøre. Da dette ikke kan skje igjen.

Annonse
Annonse

Helseforetaket har tidligere reagert svært negativt på at Bunadsgeriljaen ønsket å samle historier fra fødende på Nordmøre. Hensikten var å følge med på konsekvensene av stengt fødeavdeling, for å bidra til å ivareta sikkerheten til alle fødende i hele regionen.

Flere historier viser at det er grunn til bekymring. På grunn av det som ser ut som kapasitetsproblem ved fødeavdelingen i Molde, får ikke alle kvinner den hjelpen de trenger når de skal føde. Noen har også blitt satt i en situasjon hvor det har vært fare for eget liv og barnets helse. Vi ønsket derfor en samtale med den nye direktøren, for å diskutere tiltak. Her ønsket vi også å ta med både lokale politikere og kvinnene selv.

Flere av disse kvinnene hadde sagt ja til å delta på et slikt møte.

Svaret fra foretaket om et møte med Bunadsgeriljaen, er noe udefinert og vi etterlyser herved en presisering. Her gjengir vi første setning i svaret:

«Vi takker for henvendelsen og tar kontakt med dette blir aktuelt»

Vi har stor forståelse for skrivefeil, men lurer på hva svaret egentlig betyr. Hva skal vi si til kvinnene?

De skriver videre i svaret, som ble sendt via Altinn til Bunadsgeriljaens organisasjonsnummer:

Annonse
Annonse

Sitat:

«Helse Møre og Romsdal har et trygt og godt fødetilbud for befolkningen i fylket.»

Når der gjelder organisering av fødetilbudet på Nordmøre og Romsdal , viser vi til vedtak i styremøtet av 13.06.23, styresak 43/23, pkt. 3:

"Styret for Helse Møre og Romsdal slår fast at det i tråd med tidligere vedtak, skal etableres felles fødeavdeling for Nordmøre og Romsdal ved SNR Hjelset. Ved SNR Kristiansund skal det være svangerskapspoliklinikk, oppfølging for gravide med reisevei mer enn 90 minutter, samt følgetjeneste som koordineres fra fødeavdelingen på Hjelset."

Om noen pasienter ønsker å gi oss tilbakemelding på behandling, eller har forslag til forbedringer , oppfordrer vi dem til å bruke klageskjema som ligger på vår hjemmeside, https://www.helse-mr.no/dine-rettar-val-og-moglegheiter/klage-og- erstatning.

Saken vil deretter bli fulgt opp i den aktuelle klinikk.»

Vi bad helseforetaket legge frem en oversikt over når og hvor lenge fødeavdelingen i Molde har hatt kapasitetsutfordringer etter at fødeavdelingen i Kristiansund ble stengt. Dette inkluderer både overbelegg og inntaksstopp.

Vi bad videre om oversikt over organiseringen av følgetjenesten for samme periode og hvor mange utrykninger «møtejordmor» har hatt.

Vi bad også om en oversikt over hvor stor andel av kvinnene som videresendes fra Molde får følgejordmor. Vi er kjent med at kvinnen fra Averøya ikke hadde det, selv om riene var i gang.

Dette mener vi er brudd på retningslinjer for følgetjeneste og ber helseforetaket svare for seg.

Svaret fra Helseforetaket sier ingenting om hvordan de jobber for å sikre et trygt fødetilbud for alle kvinner i regionen, frem til nytt tilbud står klart. Helseforetaket presiserer at de har et forsvarlig tilbud uten å ta innover seg realitetene. Det skal ikke skje at kvinner avvises når de ringer den fødeavdelingen som er åpen. Men det skjer og i noen tilfeller har det fått store konsekvenser.

Det er vanskelig for mange kvinner at man henvises til et klageskjema på nett. Mange har nok med å komme seg etter en traumatisk opplevelse. Flere kvinner vegrer seg for å klage etter en fødsel, da det rammer enkeltpersoner ved avdelingen og ikke systemet. Det er helseforetaket som sitter med ansvaret. Og det er de som må komme med løsninger, ikke avdelingen.

Løsninger og tiltak som sikrer fødekvinnene en gang for alle.

Av: Bunadsgeriljaen
Ingrid Uthaug, styreleder i Bunadsgeriljaen
Anja Cecilie Solvik, styremedlem i Bunadsgeriljaen

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse