Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 april 2019 02:00
Del på Facebook
Frederick Cook  – 1906 [Public domain], via Wikimedia Commons
Frederick Cook  – 1906 [Public domain], via Wikimedia Commons

1908: Den amerikanske legen og polfareren Frederick Albert Cook nådde Nordpolen som den første i verden – ifølge eget utsagn. Cook skulle ha tatt seg fram til polpunktet sammen med to inuitter. Han kunne imidlertid ikke legge fram beviser for at han hadde nådd målet, og i1909 erklærte en dansk ekspertkommisjon at Cooks påstand var et falsum. Det var for øvrig ikke første gang Cooks ekspedisjoner var omgitt av skepsis. I 1906 hevdet han å ha vært førstemann til å bestige Mount McKinley i Alaska. Fjellknausen som han hadde latt seg avbilde på toppen av, og som han utga for å være USAs høyeste fjell, bærer ennå navnet «Fake Peak». Albert Cook ble fengslet for aksjebedrageri i 1923.

1934: Avisen Daily Mail publiserte det berømte fotografiet av sjøormen i Loch Ness. Bildet, som ble kjent verden over under tittelen «kirurgens fotografi» fordi det angivelig var tatt av en lege, viste tydelig ormens hode og hals som raget opp over vannflaten. Gjennom mange tiår skulle bildet bli fremholdt av sjøormentusiaster som et tungtveiende bevis for at «Nessie» virkelig eksisterte. I 1993 bekjente den 93 år gamle modellmakeren Christian Spurling at det var han som hadde bygd «sjøormen» på fotografiet. Spurling hadde bl.a. brukt en leketøysubåt av blikk som han lot vesenets hode og hals hvile på. Svindelen beskrives i detalj i boka «Nessie – the Surgeon’s Photograph Exposed», som kom ut i 1999.

1946: Det norske lasteskipet DS «Ramø» ble senket av en tysk mine i Lofoten, nesten et år etter at 2. verdenskrig var over. Tyske fartøyer hadde minelagt Gullvikflaket rett utenfor Henningsvær i februar 1945. I november samme år, etter omfattende ryddearbeider, erklærte den norske marinen området for klarsveipet og åpent for skipstrafikk. «Ramø» lå for anker på Gullvikflaket første påskedag da en voldsom eksplosjon knuste hele akterskipet. Det viste seg at skipet hadde utløst en magnetisk synkemine med 700 kilo sprengstoff. Minen var konstruert slik at den skulle destruere seg selv etter to måneder i sjøen, men en teknisk svikt skal ha ført til at den fremdeles var skarp. 15 av de 26 om bord på «Ramø» mistet livet i eksplosjonen. Det antas at langt flere liv kunne ha gått tapt om ikke ulykken hadde inntruffet i påsken, da det var feriestille på havnen i Henningsvær.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse