Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Det hendte
18 mars 2019 05:55
Del på Facebook
Vendôme-søylen blir ødelagt under Pariserkommunen.
Vendôme-søylen blir ødelagt under Pariserkommunen.

1871 – Pariskommunen opprettes.

Pariskommunen var det revolusjonære folkestyret som ble opprettet i Paris i protest mot den nasjonale regjering ved slutten av Den fransk-prøyssiske krig. Kommunen ble opprettet 18. mars og eksisterte i 72 dager frem til 28. mai 1871. Man hadde hatt noe tilsvarende også i 1792. Pariskommunen av 1871 bygget blant annet på anarkistiske, blanquistiske, jakobinske og marxistiske ideer. Det var dessuten her begrepet nasjonalisme oppsto.

1968 – Postnummer innføres i Norge

Norges postnumre er firesifrede postkoder som beskriver en bys, en bydels eller et tettsteds geografiske plassering i Norge for å effektivisere og kvalitetssikre postsorteringen. Sifrene har synkende grad av generalitet, fra det første som er hovedområde, og så videre. Postbokskunder har normalt eget postnummer; utenfor byer som har mange postnumre er dette gjerne 1 høyere enn det lokale nummeret.

Landprefikset «NO-» foran de fire sifrene anbefales benyttet for post sendt til Norge fra utlandet, siden mange land har firesifret nummer, men dette prefikset skal ikke benyttes på norsk innenrikspost.

Systemet ble innført 18. mars 1968, og har siden blitt revidert en rekke ganger uten at grunnstrukturen er vesentlig endret.

I henhold til lov om posttjenester forvaltes postnummersystemet av myndighetene (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) som en offentlig fellesressurs.

1992 – Microsoft lanserer Windows 3.1

Windows 3.1x er navnet på en rekke operativsystemer, som ble lansert av Microsoft for bruk på personlige datamaskiner. Disse systemene kjørte som DOS-utvidere og benyttet Microsoft Windows som operativmiljø. Windows 3.1 ble lansert i mars 1992 som etterfølgeren til Windows 3.0. Flere utgaver ble lansert mellom 1992 og 1994, inntil de ble erstattet av Windows 95.

I slutten av 2001 opphørte Microsofts kundestøtte overfor private brukere av Windows 3.1x. Windows 3.1x ble likevel fortsatt brukt i innebygde systemer frem til 1. november 2008.

Så sent som den 11. november 2008, rapporterte Computerworld at den danske nasjonalbanken fortsatt benyttet Windows 3.11 i en seddelsorteringsmaskin.

 

 

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse