Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB/Nyhetsgrafikk
Artikkel
09 juli 2017 12:00
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er krise for budeia. 99 prosent av setrene er blitt borte i løpet av de siste hundre årene.
Ved starten av 1900-tallet regjerte budeiene i fjellheimen. Rundt 100.000 setre tok imot kyr, sauer og geiter som skulle gjøre seg fete på sommerbeite. I dag er det litt over 900 setre i drift tilbake.

Med andre ord: Over 99 prosent av setrene som var i drift for hundre år siden, er blitt borte fra Norges-kartet.

Bygg forfaller
Det viser en undersøkelse som Norsk institutt for bioøkonomi (NIBO) har gjennomført. Kartleggingen foregikk over sju år. Den viser at det i tillegg finnes snaut 1.000 setre som brukes som hytter, og ytterligere 450 setre som står tomme og ubrukte.
Prosjektleder Kari Stensgaard i NIBO sier at tallene er som forventet, sett i lys av strukturendringene i det norske landbruket de siste årene.

– Konsekvensene er mye bygningsmasse som forfaller, seterlandskap som gror igjen og tradisjonskunnskap som går tapt, sier hun.

Hyttebruk
Nesten seks av ti setre som fortsatt eksisterer, brukes i dag til fritidsbruk. Melkeplasser og løer byttes ut med solcellepanel og terrasser.
– Driftsbygningene har mistet sin funksjon. Vårt materiale viser at seterstuene holdes ved like, mens løer, fjøs og ystehus er i sterkt forfall, sier Stensgaard.

Ved de 1.700 registrerte setrene er selve seterstua bevart på tre firedeler av stølene. Ved rundt halvpartene er fjøsene intakte, mens bare en firedel har bevarte løer.

Lite turisme
Så kunne man kanskje tro at turisme ville overta – og at budeia ble omskolert til vertskap. Slik er det i svært liten grad. Mindre enn 1 prosent av dagens setre brukes til turisme i form av servering, formidling eller overnattingstilbud, ifølge NIBO-rapporten.
Noen få kombinerer tradisjonell seterdrift med turisme. Enkelte setre med melkeproduksjon og ysting er også åpne for besøkende.

Melkeproduksjon foregår i dag ved 4 prosent av de aktive setrene. Tre av ti setre brukes til slått og beite. Oppland er landets største seterfylke med 350 aktive setre.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse