Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 april 2024 08:01
Del på Facebook
Viggo Kristiansen kommer til retten fordi han har stevnet som et vitne. – Han forholder seg til at det er en borgerplikt å møte. Han vil svare på de spørsmål som han anser er relevante, sier Kristiansens bistandsadvokat, Brynjar Meling (bildet). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Viggo Kristiansen kommer til retten fordi han har stevnet som et vitne. – Han forholder seg til at det er en borgerplikt å møte. Han vil svare på de spørsmål som han anser er relevante, sier Kristiansens bistandsadvokat, Brynjar Meling (bildet). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tirsdag skal Viggo Kristiansen stille som vitne i saken mot sin tidligere bestevenn. Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet Kristiansen er frifunnet for.

– Viggo Kristiansen er forklart inn i saken av Jan helge Andersen. Andersens forklaring ble i store trekk lagt til grunn i forrige rettsrunde, og han opprettholder den nå. Av den grunn er Kristiansen innkalt som vitne i saken, sier statsadvokat Andreas Schei til NTB.

Annonse
Annonse

Kristiansen (44) sonet nesten 21 år bak murene, men ble i 2022 frifunnet for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Hans tidligere kamerat Jan Helge Andersens forklaring var hovedårsaken til at Kristiansen ble dømt. Nå er Andersen selv tiltalt i den gjenåpnede straffesaken. Påtalemyndigheten mener Andersen var alene om å voldta og drepe de små jentene i Baneheia i mai 19. mai 2000.

Har ingen agenda

Kristiansen møter tirsdag i Sør-Rogaland tingrett for å forklare seg om barndomskompisen og deres gjøren og laden i tiden før og etter 19. mai for 24 år siden.

– Han har forberedt seg på å svare på spørsmål om hva han gjorde og hvor han var. Han har ingen agenda ut over å vitne. Denne saken handler ikke om ham, sier Kristiansens bistandsadvokat Brynjar Meling til NTB.

– Han er klar over med hvilken interesse forklaringen hans er omgitt, legger han til.

Mandag sendte Meling ut en pressemelding på sin klients vegne, der han henstilte til pressen om å respektere Kristiansens ønske om ikke å bli fotografert.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Ansikt til ansikt

Tirsdag starter rettsdagen med at Andersen får avslutte sin forklaring, som han begynte på torsdag og fredag i forrige uke. I forklaringen står han ennå fast ved at Kristiansen var med på voldtektene og drapene i Baneheia, enda Kristiansen nå er frifunnet.

– Kristiansen er kjent med anklagene som igjen blir fremsatt mot ham, hvor hans oppmøte i saken i seg selv er en stor belastning. Vi forsøker å tilrettelegge for hans ønske om ikke å bli fotografert. Og så vil han forsøke å svare på de spørsmålene som blir stilt, sier Meling.

I Andersens forklaring fortalte han om oppveksten i samme nabolag, med lek og ugagn. Med felles interesser ble det til at de hang mer sammen i slutten av tenårene, med et venneforhold som gikk litt opp og ned.

«Vi var som katt og mus. Med det mener jeg perlevenner, uvenner, for så å bli perlevenner igjen», ble det sitert fra avhør i retten, en beskrivelse av vennskapet Andersen gikk god for.

Ifølge Meling har ikke de to sett hverandre siden dommen falt i lagmannsretten i 2002.

– Han ønsker ikke å gå ut med sine tanker og følelser knyttet til Andersen. Det er ikke det det skal handle om, sier Meling.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDet er flott at du trekker tilbake løysinga å flytte fergeleiet frå dagens lokalisering i Molde til Julsundet/Mordalsvågen. Det er ...
Terje Sundsbø 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrI denne tråden var det du som først nevnte Julsundet.Jeg har i kommentarer til andre artikler nevnt at flytting av ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøDu hatt tidlegare snakka om Mordalsvågen. Og attpåtil sagt at då kan folket på Vestnes ha det så godt.
Terje Sundsbø 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLes din egen post nummer to over her. Du er den første som nevner å flytte fergeleiet til Julsundet.Du bør ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har aldri tatt til orde å flytte fergeleiet til Mordalsvågen.Kva departementet og politikar frå SP sysler med av tankar ...
Terje Sundsbø 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu selv antydet flytting av fergeleiet i Molde sentrum til Mordalsvågen. Det samme har lederen av Stortingets transportkomite nettopp foreslått, ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse