Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 april 2024 07:24
Del på Facebook
Det er ventet at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i dag skal legge fram regjeringskabalen etter at Ingvild Kjerkol måtte gå av som helse- og omsorgsminister. Foto: Lise Åserud / NTB
Det er ventet at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i dag skal legge fram regjeringskabalen etter at Ingvild Kjerkol måtte gå av som helse- og omsorgsminister. Foto: Lise Åserud / NTB

I dag blir det trolig kjent at Jan Christian Vestre tar over som helseminister etter Ingvild Kjerkol. Også to øvrige endringer i regjeringen vil bli offentliggjort.

Etter at Ingvild Kjerkol (Ap) måtte gå av som helse- og omsorgsminister etter plagiat-saken, har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) nok en gang måtte stokke kortene.

Annonse
Annonse

Torsdag meldte flere medier, blant annet VG , TV 2 og NRK , at den nye regjeringskabalen var klar. De nye statsrådene blir først utnevnt fredag.

Som også Dagbladet og Nettavisen skrev tidligere i uken, blir Jan Christian Vestre (Ap) helseminister etter Kjerkol. Dermed blir jobben som næringsminister bli ledig.

Etter det mediene kjenner til, tar dagens fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) over etter Vestre som næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss (Ap) overtar jobben til Myrseth som fiskeriminister.

Både Vestre, Myrseth og Næss ble torsdag observert ved Statsministerens kontor (SMK).

– Viktig med god kjennskap til finnmarksforhold

Næss, som sannsynligvis overtar som fiskeriminister, blir det nye ansiktet i regjeringen. I dag sitter hun som stortingsrepresentant for Finnmark.

– Finnmark er svært fiskeriavhengig. Derfor er det viktig at fiskeriministeren har god kjennskap til finnmarksforhold, sier stortingspolitiker Runar Sjåstad (Ap) fra Finnmark til NRK.

Med forbehold om at opplysningene stemmer, sier Sjåstad at Næss er rett person til å bekle stillingen som fiskeri- og havminister.

Næss ble valgt inn på Stortinget i 2021 og er leder i energi- og miljøkomiteen. Hun har også vært Aps energi- og miljøpolitiske talsperson de to siste årene. Før hun kom inn på Stortinget, var Sivertsen Næss ordfører i Hammerfest fra 2019.

Ingen helsefaglig bakgrunn

Etter to og et halvt år som næringsminister, ser det ut til at Vestre i dag blir utnevnt som helse- og omsorgsminister. Vestre har ingen helsefaglig bakgrunn.

Han, som er nestleder i Ap, har sittet som næringsminister siden oktober 2021. Før utnevnelsen var han daglig leder i den norske møbelprodusenten Vestre.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Vestre er utdannet jurist og har flere år bak seg som politisk rådgiver i Arbeiderpartiet. I 2013 var han politisk rådgiver for daværende nærings- og handelsminister Trond Giske.

Han var en av de overlevende etter terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 og var styreleder for gjenreisningen av Utøya fra 2013 til 2017.

Myrseth overtar etter Vestre

Cecilie Myrseth (Ap) kom inn i regjeringen i fjor høst, som fiskeriminister. Nå skal hun ifølge mediene ta over etter Vestre som næringsminister.

Myrseth kommer opprinnelig fra Lavangen kommune i Troms og er utdannet psykolog. Hun ble valgt inn som stortingsrepresentant for Troms i 2017 og har vært medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre siden 2019.

Myrseth satt i næringskomiteen på Stortinget i forrige periode.

To statsråd

De nye statsrådene blir først utnevnt fredag – og ifølge NRK er det muligheter for at det fredag blir to statsråd.

Hver fredag klokken 11 drar vanligvis regjeringen opp på Slottet for å møte kong Harald og vedta viktige avgjørelser i statsråd.

Men fredag blir den tradisjonsrike rekken brutt. Kong Harald er fortsatt sykmeldt, mens kronprins Haakon på dette tidspunktet fortsatt er på reise i utlandet. Derfor planlegger regjeringen å holde statsråd på Statsministerens kontor, uten noen kongelige til stede. Sist gang dette skjedde var i 2007.

Men ifølge NRKs opplysninger kommer utnevnelsene trolig i et ekstraordinært statsråd på Slottet fredag ettermiddag.

Da vil kronprins Haakon etter planen være tilbake i landet etter sin utenlandsreise. NRK skriver at planen er å gjøre endringer i regjeringen i et statsråd nummer to.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse