Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 desember 2018 05:55
Del på Facebook
James Monroe. Foto: Samuel Morse (Public domain), via Wikimedia Commons
James Monroe. Foto: Samuel Morse (Public domain), via Wikimedia Commons

1823: President James Monroe avga erklæringen som skulle bli hetende Monroedoktrinen. I sin tale til Kongressen fastslo Monroe at USA for fremtiden ikke ville tillate nye europeiske koloniseringer på det amerikanske kontinentet. Denne uttalt skjerpede tonen i utenrikspolitikken hadde i mindre grad brodd mot Storbritannia enn mot Spania, som kunne tenkes å ville gjenvinne tapte besittelser i Latin-Amerika, og mot Russland, som på dette tidspunktet ennå hadde kolonier i Alaska. Monroe gjorde det også klart at USA ville forholde seg nøytralt i kriger mellom europeiske stormakter og deres kolonier, og at han ville anerkjenne de nye nasjonalstatene som var i ferd med å vinne uavhengighet i Latin-Amerika. Doktrinen var langt på vei forfattet av Monroes utenriksminister, John Quincy Adams. Samme Adams skulle etterfølge Monroe som president i 1825.

1943: Forfatteren Nordahl Grieg mistet livet under et britisk bombetokt over Berlin. Grieg hadde fått være med som krigskorrespondent da Royal Air Force gikk til et omfattende angrep på den tyske rikshovedstaden. Ifølge tyske arkivopplysninger, gjengitt i Bergens Tidende i 2002, hadde Griegs fly ennå ikke kommet inn over Berlin sentrum da det ble truffet av granater fra luftvernkanoner. Flyet skal ha styrtet i skogen Kleinmachnow i nærheten av Hakeburg slott, og alle de åtte om bord omkom. Samme kilde oppgir at antiluftskytsstillingen som skjøt ned flyet med forfatteren av «Til ungdommen» var betjent av 15 og 16 år gamle gutter fra Hitlerjugend. Griegs grav er aldri funnet. Royal Air Force mistet omkring 90 fly over Berlin 2. desember 1943.

1993: Den ettersøkte narkobaronen Pablo Escobar ble skutt av colombianske spesialstyrker i byen Medellín. Escobar var overhode for det såkalte Medellínkartellet, som bl.a. slo seg opp på kokaintrafikk fra Colombia til USA i 1970- og 80-årene. I 1989 var Escobar så formuende at det amerikanske finanstidsskriftet Forbes rangerte ham som verdens 7. rikeste person. Han er også blitt betegnet som den rikeste forbryteren i verdenshistorien. I 1992 iverksatte USA, i samarbeid med colombiansk politi, en storstilt menneskejakt for å lokalisere og uskadeliggjøre narkobaronen. Meldingen om at Escobar var skutt under en dramatisk jakt over Medellíns hustak var toppoppslag i nyhetssendinger verden over.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse