Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Folkemengde utenfor Biograph Theater i Chicago rett etter at John Herbert Dillinger ble skutt og drept av politiet 22. juli 1934. Foto: Wikimedia Commons
Folkemengde utenfor Biograph Theater i Chicago rett etter at John Herbert Dillinger ble skutt og drept av politiet 22. juli 1934. Foto: Wikimedia Commons

1934: Forbryteren John Herbert Dillinger ble skutt og drept av FBI. Dillinger hadde tilnavnet «Samfunnsfiende nr. 1», og fikk sin første lange fengselsstraff som 22-åring. Da han slapp ut etter soningen, samlet han en bande som spesialiserte seg på bankran og plyndring av våpenlagre. Pressen gjorde Dillinger til forbryterkjendis gjennom reportasjer om hans fargerike personlighet og vågale handlinger. Det ble utlovet en belønning på 10.000 dollar for Dillingers hode, eller 5000 til den som kunne gi informasjon som førte til pågripelse. Etter en av de største politijaktene i USAs historie, som pågikk i flere måneder, ble Dillinger skutt da han kom ut fra et kinolokale i Chicago. Dillingers liv er blitt dramatisert for filmlerretet en rekke ganger, første gang i 1945.

1946: Den militante sionistorganisasjonen Irgun sprengte King David Hotel i Jerusalem. 91 mennesker ble drept og 46 skadd i terroraksjonen, som var rettet mot den britiske Palestina-administrasjonens hovedkvarter i hotellet. Irgun var grunnlagt i 1931 av den sionistiske forfatteren og høyreideologen Vladimir Jabotinsky. Organisasjonen hadde som uttalt målsetting å bekjempe britiske og arabiske interesser i Midtøsten, om nødvendig med vold. Foruten King David-aksjonen sto organisasjonen blant annet bak massakreringen av mer enn 100 palestinere i landsbyen Deir Yassin i april 1948. Menachem Begin var leder av Irgun da begge angrepene fant sted. Begin var statsminister i Israel fra 1977 til 1983. I 1978 ble han tildelt Nobels fredspris sammen med Egypts president Anwar Sadat.

2011: Åtte mennesker mistet livet da en terrorbombe gikk av utenfor regjeringskvartalet i Oslo sentrum klokken 15.25. Ifølge tiltalebeslutningen mot terroristen kom ytterligere 200 mennesker fysisk til skade som følge av eksplosjonen. Påtalemyndigheten anslo videre at ca. 350 personer hadde befunnet seg i akutt livsfare da den hjemmelagde bomben detonerte. 75 av disse personene befant seg i umiddelbar nærhet av eksplosjonsstedet, og de resterende 250 i bygningene omkring. Én time og 52 minutter etter bombeeksplosjonen gikk terroristen i land ved AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden, der han skjøt og drepte 69 mennesker. Rapporten som 22. juli-kommisjonen avla i august 2013, konkluderte bl.a. med at angrepet på regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret, og at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya hadde sviktet.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse