Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1782: Kvinnen som er gått inn i historien som «den siste heks» ble halshogd i Sveits. Den 48 år gamle tjenestepiken Anna Göldi var anklaget for å ha forhekset maten i huset til sin arbeidsgiver, en lege ved navn Johann Jakob Tschudi. Ifølge anklagen skulle hun ved trolldom ha fylt brød og melkeskåler i huset med nåler. Anna Göldi tilsto senere under tortur at hun sto i ledtog med djevelen. Göldi var ikke bare den siste som ble henrettet for hekseri i Sveits, men blir ifølge Wikipedia ansett som den siste i Europa som fikk dødsdom for hekseri av en offisiell domstol. I 2007 erklærte en sveitsisk rett Anna Göldi for renvasket, og rettssaken mot henne som ulovlig. Samme år åpnet et museum til Göldis minne i Glarus, kantonen der hun ble dømt.

1815: Napoleon Bonaparte led sitt endelige nederlag under slaget ved den lille belgiske byen Waterloo. Napoleons 72.000 mann store hær ble nedkjempet av en britisk-prøyssisk koalisjonsstyrke på 67.000 soldater under ledelse av hertugen av Wellington. Ifølge Store norske leksikon ble om lag 45.000 soldater drept eller såret under slaget. Napoleon selv foretrakk alltid å omtale hendelsen som «slaget ved Mont-Saint-Jean», fordi selve slagmarken strengt tatt lå nærmere landsbyen Mont-Saint-Jean enn den litt større Waterloo. I 1820-årene ble et 40 meter høyt minnesmerke med en løve på toppen reist på sletta der slaget sto. Da hertugen av Wellington fikk se det ruvende monumentet, skal han ha utbrutt: «De har ødelagt slagmarken min.»

1928: Roald Amundsen omkom i en flystyrt, sannsynligvis i nærheten av Bjørnøya. Amundsen var om bord i et fransk Latham-fly på leting etter italieneren Umberto Nobiles havarerte luftskipsekspedisjon. De siste signalene fra Amundsens fly ble oppfanget tre timer etter at det tok av fra Tromsø. En flottør og en bensintank var de eneste sporene man fant etter flyet. «Han fant en ukjent grav under isverdenens rene himmel, med evighetens vingesus gjennom rommet,» sa Fridtjof Nansen i sin minnetale over polarhelten. «Men fra den store, hvite stillhet vil hans navn lyse i nordlysets glans for Norges ungdom gjennom de hundre år. Det er menn med mot, med vilje, med kraft som hans, som gir tro på slekten, gir tillit til fremtiden. Den verden er enda ung som fostrer slike sønner.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse