Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 april 2019 02:00
Del på Facebook
Händel og kong Georg I av Storbritannia i båt på Themsen, romantisk maleri av Edouard Jean Conrad Hamman (1819–1888)
Händel og kong Georg I av Storbritannia i båt på Themsen, romantisk maleri av Edouard Jean Conrad Hamman (1819–1888)

1742: Georg Friedrich Händels oratorium «Messias» hadde verdenspremiere i Dublin, på dagen fem år etter at komponisten var blitt rammet av slag. I tiden før han skrev verket skal Händel ha gjennomgått en dyp depresjon, og fryktet at hans kunstneriske åre var tørket inn for godt. Møtet med Charles Jennens’ libretto over bibelske emner fikk imidlertid kilden til å springe i ham på ny. Den da 56-årige Händel skrev verket i løpet av 24 maniske døgn i august og september 1741. Oratoriet skulle bli Händels mest kjente komposisjon, ikke minst takket være det mektige «Hallelujakoret» som avslutter verkets annen del. «Messias» er i dag et av de mest oppførte korverkene i verden.

1953: CIA startet forskningsprogrammet som fikk kodenavnet «MKULTRA». Det hemmelige prosjektet, som var igangsatt på ordre fra CIA-sjef Allen Welsh Dulles, skulle av kritikere bli omtalt som «CIAs tankekontrollprogram». Forskningen omfattet blant annet ulovlige eksperimenter med LSD på intetanende forsøkspersoner. Også virkningene av stoffer som heroin, morfin, meskalin og marihuana, samt av hypnose, ble studert og kartlagt gjennom lovstridige eksperimenter. Hensikten var å utvikle nye metoder for bevissthets- og atferdskontroll hos mennesker. Ifølge Wikipedia skal virksomheten ha foregått ved 80 ulike institusjoner i USA, hvorav mer enn halvparten var skoler og universiteter. Programmet ble avviklet i stillhet i 1973. Avsløringer i New York Times i 1974 førte til skarp kritikk av CIAs virksomhet.

1962: Rockeklubben Star-Club åpnet i Hamburg, med den britiske kvartetten The Beatles på plakaten. Konserten markerte begynnelsen på det tredje av Liverpool-bandets fem opphold i Hamburg i årene 1960–62. For The Beatles var engasjementene i Nord-Tyskland en gyllen anledning til å utvikle seg som sceneartister og skaffe seg et ry utenfor hjembyen. Da John Lennon en gang ble spurt av en reporter om hvordan det hadde vært å vokse opp i Liverpool, svarte han: «Jeg vokste ikke opp i Liverpool. Jeg vokste opp i Hamburg.» Konsertserien fra 13. april til 31. mai 1962 ble den siste med Pete Best bak trommene. Da bandet vendte tilbake til Star-Club i november og desember samme år, hadde Ringo Starr overtatt stikkene. Lyden av The Beatles i Hamburg-perioden kan høres på «Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany; 1962.» Livealbumet kom ut i 1977.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse