Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1814: Kielfreden ble inngått i Kiel. Fredsavtalen satte strek for Napoleonskrigene i Norden, der Danmark hadde vært alliert med Frankrike og følgelig var den tapende part. Ifølge avtalen mellom kongene av Sverige og Danmark-Norge skulle Danmark avstå Norge til sin svenske motpart. Til gjengjeld skulle Danmark få Pommern og øya Rügen, som da lå under svensk herredømme, samt en million riksdaler. For nordmennene innebar Kielfreden slutten på dansketiden, også kalt firehundreårsnatten, som betegner de totalt 434 årene Norge var i forening med Danmark. I stedet skulle Norge for fremtiden, i henhold til punkt 4 i Kieltraktaten, «tilhøre Hans Majestæt Kongen aff Sverrig med fuld Eiendomsret og Souverainitet, og danne et Kongerige forenet med det Svenske».

1930: Den tyske nasjonalsosialisten og SA-mannen Horst Wessel ble skutt og drept av kommunistiske attentatmenn i Berlin. 22-åringens død ble utnyttet til fulle av nazistenes propagandaapparat, som opphøyet Wessel til martyr for nasjonalsosialismen og lot ham begrave med pomp og prakt. I 1933 fikk Wessel bl.a. en bydel i Berlin (det nåværende Friedrichshain) oppkalt etter seg. Grunnen til at Wessels navn fortsatt huskes, er en kampsang han hadde skrevet teksten til i 1929 med tittelen Die Fane Hoch («Hold fanen høyt»). Etter hans død ble sangen omdøpt til Horst Wessel-sangen og gitt status som offisiell hymne for nazibevegelsen. Hymnen var fast inventar på bevegelsens massemøter og var i nazikretser ansett som en slags nasjonalsang nummer to. Horst Wessel-sangen har vært forbudt i Tyskland siden 1945.

2016: Verdens Helseorganisasjon (WHO) erklærte at ebolaepidemien i Vest-Afrika var over. Det antas at epidemien brøt ut i Guinea i desember 2013. Drøyt to år senere hadde 28.600 mennesker vært smittet av det livsfarlige viruset, hvorav 11.300 var døde. Ebola er en såkalt viral blødningsfeber med svært høy dødelighet, trolig rundt 50 %, ifølge WHO. Viruset smitter til mennesker fra dyr, høyst sannsynlig flaggermus, og deretter mellom mennesker via blod og andre kroppsvæsker. Blant symptomene er hodepine, diaré og oppkast, utslett og i noen tilfeller blødninger fra kroppsåpningene. Ebolaepidemien i Vest-Afrika fra 2013 til 2016 var den hittil største siden viruset ble oppdaget. Ebola dukket første gang opp i 1976, da to parallelle epidemier ble registrert i Sudan og det daværende Zaire (nå Den demokratiske republikken Kongo).

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse