Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1867: 40 mennesker omkom i en skøytekatastrofe i Regent’s Park i London. En sprengkald start på året hadde fått mange briter til å finne fram skøytene og begi seg ut på islagte sjøer og dammer. 15. januar var minst 300 mennesker samlet på en av de kunstige innsjøene i Regent’ Park. Klokken kvart over fire om ettermiddagen brast isen. Mellom 150 og 200 menn, kvinner og barn gikk brått under i isvannet, de fleste kledd i tunge, viktorianske klær og uten svømmeferdigheter. Mange av ofrene druknet på fire meters dyp. Andre ble stående og synke langsomt ned i det bløte bunnslammet, med spaserende i parken som skrekkslagne vitner. Etter tragedien ble sjøen tappet. Bunnmudderet ble fjernet og vanndybden redusert til fire fot.

1892: Reglene for basketball ble offentliggjort første gang i collegeavisen «The Triangle» i Springfield i Massachusetts. Sporten var oppfunnet av den kanadiske legen og pedagogen James Naismith, som var blitt anmodet av den lokale collegerektoren om å finne på en aktivitet som kunne gi elevene mer avveksling i gymtimene. Reglene for Naismiths nyvinning inneholdt opprinnelig 13 paragrafer, hvorav den første lød: «The ball may be thrown in any direction with one or both hands.» Det originale basketballspillet skilte seg fra dagens på flere punkter, blant annet skal verken dribling, dunking eller tre-poengere ha vært involvert. Naismith hadde heller ikke spesifisert hvor mange spillere det skulle være på hvert lag. Femmannslag ble innført som standard først i 1900.

1966: Fotballklubben Berliner FC Dynamo ble stiftet i Øst-Berlin. Klubbens president og største supporter var Erich Mielke, sjefen for Ministerium for statssikkerhet (Stasi), Øst-Tysklands hemmelige politi. BFC Dynamo var tenkt som et utstillingsvindu for landets sosialistregime og ble styrt med jernhånd fra Stasis kontorer. Ifølge tidsvitner brukte klubben trusler, tvang og bestikkelser som brekkstang i alt fra rekruttering og spilleroverganger til påvirkning av dommere. Med støtte fra Stasi ble BFC Dynamo den dominerende fotballklubben i DDR. Sin mest gullkantede æra hadde klubben fra 1979 til 1988, da den vant den østtyske ligaen ti år på rad. Gullfesten fikk en brå slutt ved kommunistregimets fall i 1989, og klubben spiller i dag på fjerde nivå i tysk fotball. Historien om Berliner FC Dynamo er fortalt i Sky-dokumentaren «Stasi FC» (2023).

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse