Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1910: Operaene «Cavalleria rusticana» og «Pagliacci» ble direkteoverført i radio fra The Metropolitan Opera House i New York. Radiosendingen er en av flere som er blitt utropt til den første gjennom alle tider. Tilhengerne av operasendingens kandidatur hevder at det riktig nok hadde vært foretatt radiooverføringer tidligere, men at disse ikke hadde vært tilgjengelige for offentligheten og derfor ikke kunne kalles kringkastingssendinger. De ytterst få som hadde anledning til å lytte til sendingen fikk bl.a. høre arier av operastjernen Enrico Caruso. Primus motor for arrangementet var oppfinneren og radiopioneren Lee de Forest, en mann som ikke nølte med å omtale seg selv som «radioens far». Om sine radioeksperimenter sa de Forest: «Jeg oppdaget et usynlig rike i luften, uhåndgripelig, men likevel håndfast som granitt.»

1939: En av historiens største gressbranner brøt ut i delstaten Victoria i Australia. Sommeren 1938-39 hadde vært ualminnelig varm, og på branndagen nådde temperaturen i Melbourne 45,6 grader celsius – det høyeste som var målt i området på 70 år. En rekke spredte branner var allerede brutt ut da en sterk nordavind feide inn over Victoria. Vinden fikk brannene til å vokse sammen til en veldig ildfront, og ifølge Wikipedia sto 20.000 kvadratkilometer land i flammer i løpet av dagen. 71 mennesker omkom i brannene, som skal ha slukt 3.700 bygninger og lagt flere småbyer i ruiner. Det er anslått at tre fjerdedeler av delstatens innbyggere ble direkte eller indirekte berørt av katastrofen. I Victoria huskes 13. januar 1939 som «The Black Friday.»

1968: Johnny Cash spilte inn konsertplata «At Folsom Prison» i høysikkerhetsfengselet Folsom i California. Med seg på scenen hadde han blant andre sin blivende kone, June Carter. Johnny Cash hadde skrevet fengselssangen «Folsom Prison Blues» i 1955. Låta ble svært populær blant den amerikanske fangebefolkningen, og Cash hadde allerede flere fengselskonserter bak seg da han kom til Folsom. For sikkerhets skyld spilte han to sett samme dag; ett kl. 9.40 og ett 12.40. 14 av de 16 sporene på plata er fra det første settet. Albumet ble utgitt i mai 1968, og i november samme år passerte det en halv million solgte eksemplarer. Cash sa senere om de innsatte i Folsom State Prison at de var det mest entusiastiske publikummet han noensinne hadde spilt for.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse