Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1927: Fritz Langs filmklassiker «Metropolis» hadde premiere i Berlin. Den dystopiske skildringen av et fremmedgjort, futuristisk storbysamfunn hadde tatt nesten et år å filme, og de monumentale massescenene i filmen skal ha omfattet 37.000 statister. Til Fritz Langs bekymring fant det storslåtte filmverket hans to varme beundrere i Adolf Hitler og hans propagandaminister Josef Goebbels. Sistnevnte var så begeistret at han i 1933 tilbød Lang stillingen som sjef for det tyske UFA-studioet. Ifølge Lang forsikret Goebbels at hans jødiske herkomst ikke var til hinder for ansettelsen, for som han sa: «Herr Lang, vi bestemmer hvem som er jødiske og hvem som ikke er det.» Fritz Lang emigrerte fra Tyskland året etter. Han var amerikansk statsborger fra 1939.

1961: Det 32. og siste bindet av Tysk Ordbok («Deutsches Wörterbuch») gikk i trykken i Øst-Berlin, 123 år etter at verket var påbegynt. Filologene og eventyrsamlerne Jacob og Wilhelm Grimm hadde tatt fatt på det monumentale arbeidet med å samle alle ord i det tyske språket mellom permer i 1838. Wilhelm rakk å fullføre bokstavene A, B, C og D før han døde i 1859, Jacob var kommet til F og ordet Frucht («frukt») da han til sist sank sammen i 1863. Andre akademikere videreførte Grimm-brødrenes arbeid i århundret som fulgte, og ved utgivelsen av bind 32 i 1961 omfattet verket mer enn 330.000 oppslagsord. Et supplementsbind med kildehenvisninger brakte antallet bokrygger opp i 33. Den tyske ordbokkolossen går under kjælenavnet «der Grimm.»

2016: David Bowie døde i sitt hjem i New York, 69 år gammel. Bare to dager tidligere hadde briten gitt ut sitt 25. og siste studioalbum, «Blackstar». Bowie ble diagnostisert med leverkreft sommeren 2014. Han orienterte bare de nærmeste om sykdommen, og nyheten om hans død kom derfor overraskende på verden. Siste gang han viste seg offentlig var 7. desember 2015 under premieren på hans egen musikal «Lazarus». David Bowie var ansett som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike musikere. Fra gjennombruddet med «Space Oddity» i 1969 satte han preg på populærkulturen gjennom nærmere et halvt århundre og solgte mer enn 100 millioner plater. I nekrologen omtalte Rolling Stone ham som «the greatest rock star ever».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse