Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1910: Trygve Bratteli ble født i Nøtterøy. Bratteli vokste opp i en søskenflokk på elleve, som sønn av en småbruker og skomaker. Etter en ungdomstid preget av arbeidsledighet, markerte han seg som redaktør for flere av arbeiderbevegelsens organer i 1930-årene. I 1949 ble han valgt inn på Stortinget, der han skulle bli sittende som representant for Arbeiderpartiet i 32 år. Fra han ble utnevnt til finansminister i Oscar Torps regjering i 1951, satt han med snaue to års avbrekk som statsråd helt til 1964. Året etter overtok han formannsvervet i AP etter Einar Gerhardsen, et verv han beholdt i ti år. Bratteli var statsminister i 1971–72 og 1973–76. I 1980 ga han ut memoarboka «Fange i natt og tåke», der han fortalte om sine opplevelser i tysk fangenskap under 2. verdenskrig. Boka ble en av de største bestselgerne i Norge gjennom alle tider. Bratteli døde i 1984.

1953: Østerrikeren Josef Bradl vant den første utgaven av Den tysk-østerrikske hoppuka, foran nordmennene Halvor Næs og Asgeir Dølplads. Ideen til Hoppuka var utruget allerede i 1949, men siden tyske og østerrikske utøvere var utestengt fra internasjonale konkurranser i årene etter 2. verdenskrig, måtte premieren vente til januar 1953. De fire konkurransene foregikk i Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen, som siden har vært de faste arenaene for Hoppuka. Bare én gang, i 1955/56, måtte rennet i Bischofshofen flyttes til en annen bakke grunnet snømangel. Hoppuka vant raskt status som en av de viktigste konkurransene innen hoppsporten. Nordmannen Bjørn Wirkola stakk av med sammenlagtseieren tre ganger på rad i årene 1967–1969. Finske Janne Ahonen klarte bragden fem ganger, en rekord som fortsatt står.

1985: Den gigantiske musikkfestivalen Rock in Rio åpnet portene for første gang. Hovedattraksjonene på premierekvelden var Queen, Iron Maiden og Whitesnake. Andre artister som gikk på scenen i løpet av den ti dager lange festivalen i Rio de Janeiro var Rod Stewart, AC/DC, Ozzy Osborne, The Scorpions, Nina Hagen, The B-52’s, Al Jarreau og Yes. Med sine 1,4 millioner besøkende var festivalen ifølge arrangørene den største i verden til da. Rock in Rio har senere dukket opp i flere inkarnasjoner og i flere land. Sommeren 2022 ble festivalen arrangert i Lisboa for niende gang, under headingen Rock in Rio Lisboa. Duran Duran, Muse, Black Eyed Peas og a-ha var blant navnene som sto på plakaten.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse