Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1944: Minst 78 norske sivilister og 27 tyskere mistet livet da britiske fly forsøkte å bombe Victoria Terrasse i Oslo. Bygningskomplekset var hovedkvarter for de tyske politi- og etterretningsorganene Gestapo og Sicherheitsdienst under 2. verdenskrig, og var tidligere blitt forsøkt bombet i september 1942. Om formiddagen på nyttårsaften 1944 gikk flere fly fra den britiske 627. skvadron til angrep på «Terrassen». Ifølge Wikipedia kom bygningen nesten uskadd fra bombingen, mens flere andre bygårder ble rammet av fulltreffere. 44 av de drepte mistet livet om bord i en trikk som passerte på Drammensveien da angrepet kom, og som trolig ble truffet av en rikosjetterende bombe. Flere hundre osloborgere ble husløse etter bombingen.

1966: Julebukken i den svenske byen Gävle ble påtent for første gang. Den 13 meter høye halmbukken på Slottstorget var satt opp 1. desember som et reklamepåfunn fra byens handelsstand. Nyttårsaften kl. 00.00 gikk den opp i røyk etter at en feststemt gävleborger hadde satt fyr på den. Gimmicken med halmbukken på torget var likevel så vellykket at den siden har vært en årviss tradisjon i Gävle. Også den illegale brenningen av bukken er blitt en slags sedvane. Siden 1966 har bukken brent 30 ganger, hver gang ulovlig påtent. I 1976 kollapset den etter å ha blitt påkjørt av en bil, i 1973 ble hele bukken stjålet. I 1988 begynte engelske bookmakere å tilby veddemål om bukkens skjebne. I Gävlebukkens 57-årige historie har den bare kommet helskinnet fra jule- og nyttårsfeiringen 19 ganger, sist i 2022. Årets bukk ble avduket 3. desember.

1973: AC/DC holdt sin første konsert på nattklubben Chequers i Sydney. Brødrene Angus og Malcolm Young hadde fått ideen til bandnavnet fra sin eldre søster Margaret, som hadde vist dem symbolet for vekselstrøm og likestrøm på symaskinen sin. Det var også Margaret som foreslo at Angus skulle ha skoleuniform som fast sceneantrekk. Debutkonserten i Sydney omfattet bl.a. coverversjoner av «Jumpin’ Jack Flash» (The Rolling Stones), «Get Back» (The Beatles) og «School Days» (Chuck Berry). Av de fem som sto på scenen nyttårsaften 1973, hadde alle unntatt Young-brødrene selv fått sparken før bandet albumdebuterte i februar 1975. AC/DC skulle bli et av verdens største rockeband. Deres «Back in Black» (1980) er det albumet som har solgt nest mest i historien, bare slått av Michael Jacksons «Thriller» (1982).

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse