Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1903: En av historiens dødeligste teaterbranner brøt ut i Chicago. The Iroquois Theatre var erklært som brannsikkert av eierne da det åpnet i november 1903, til tross for at den luksuriøse bygningen manglet både brannalarm, slokningsutstyr og merkede rømningsveier. Brannen brøt ut midt under en utsolgt matinéforestilling, da omkring 2.200 personer var trengt sammen i teateret. Det antas at brannårsaken var en defekt lyskaster som antente en gardin. Ilden fikk ny næring da dørene ble åpnet av den panikkslagne folkemassen og luft strømmet inn i bygningen. Mange omkom på balkongene og i trappene ned fra galleriene, som ble forvandlet til rene dødsfeller. Minst 602 mennesker mistet livet i brannen.

1916: Den russiske mystikeren Grigorij Rasputin ble myrdet i St. Petersburg. Rasputin hadde gjennom flere år som omvandrende legpredikant fått ry på seg for å ha helbredende evner. I 1905 kom han i kontakt med den russiske tsarfamilien, som hadde tradisjon for å knytte til seg «hellige menn», og som Rasputin gjorde et dypt inntrykk på. Spesielt tsarinaen hadde store forhåpninger til at han kunne kurere blødersykdommen til tronarvingen, Alexei Nikolajevitsj. I årene som fulgte fikk Rasputin en høy stjerne ved hoffet og øvde bl.a. innflytelse over utnevnelsen av regjeringens ministre. 30. desember 1916 ble han myrdet av en gruppe adelsmenn som hadde sett seg lei på Rasputins makt over tsarfamilien.

2020: Ti personer og et ufødt barn mistet livet da et boligområde på Ask i Gjerdrum kommune ble rammet av kvikkleireskred. Et område på rundt 300 ganger 700 meter raste ut og dro med seg mer enn 30 boenheter i boligfeltet Nystulia. Totalt 1600 mennesker ble evakuert etter skredet, ifølge kommunens hjemmesider. Et ekspertutvalg kom til at erosjon i en bekk, i kombinasjon med en regnvåt høst, hadde utløst skredet. Gjerdrum ligger på gammel havbunn med stort innslag av kvikkleire. Allerede under planleggingen av Nystulia i 2005 advarte Norges Geotekniske Institutt om at området kunne være rasutsatt. I februar 2022 ble Gjerdrum kommune siktet for manglende oppfølging av varsler og for ikke å ha iverksatt tiltak mot erosjonen i bekken. I november samme år kom meldingen om at statsadvokaten hadde henlagt saken.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse