Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1888: Vincent van Gogh skar av seg øret under en mental krise i Arles. Samme kveld hadde maleren vært i en opprivende krangel med sin kollega Paul Gauguin. Hendelsesforløpet som fulgte er usikkert og omspunnet av myter, men det er en rådende oppfatning at van Gogh skar av seg deler av venstre øre med en barberkniv og pakket det inn i et lommetørkle. Han skal deretter ha oppsøkt et bordell i nærheten og presentert øret for en prostituert, som besvimte på stedet. Omfanget av van Goghs selvskading har vært gjenstand for endeløs debatt. Malerens bror Theo avdramatiserte hendelsen og hevdet at det bare var øreflippen som ble skåret av. I boka «Van Gogh’s Ear: The True Story» (utgitt 2016) gjengir historikeren Bernadette Murphy en skisse av van Goghs sår, tegnet av legen som behandlet ham. Legens tegning viser at praktisk talt hele øret var avskåret.

1953: Den fryktede sjefen for Sovjetunionens sikkerhetspoliti, Lavrentij Berija, ble henrettet i Moskva. Berija hadde sluttet seg til kommunistene som 18-åring i 1917 og senere klatret raskt i det sovjetiske partihierarkiet. Med utnevnelsen til sjef for det hemmelige politiet i 1938 fikk han adgang til Stalins innerste krets. Berija gjennomførte omfattende utrenskninger i partiet og sørget blant annet for å sette fart i utbyggingen av Gulag-leire for politiske fanger. Under Jaltakonferansen i 1945 skal Stalin ha presentert ham for president Roosevelt som «vår Himmler». Berijas makt ble med tiden så stor at Stalin skal ha vurdert å få ham likvidert. Etter Stalins død i mars 1953 dalte Berijas stjerne drastisk, og i juni samme år ble han arrestert og anklaget for forbrytersk virksomhet mot staten og partiet.

1966: Westerneposet «The Good, the Bad and the Ugly» hadde verdenspremiere i Roma. Filmen var den siste i Sergio Leones «dollartrilogi» med Clint Eastwood i hovedrollen som navnløs revolvermann. Denne gangen jakter Eastwoods skikkelse på en nedgravd skatt i skarp konkurranse med to andre revolvermenn (Lee Van Cleef og Eli Wallack). Filmens berømte klimaks er en «Mexican standoff» der alle tre retter revolverne mot hverandre på en kirkegård, til hypnotisk musikk av Ennio Morricone. «The Good, the Bad and the Ugly» bærer mange av Leones signaturgrep som regissør, som ekstreme nærbilder og grandiose panoramaer. I dag regnes den som en klassiker innen westernsjangeren. Filmen ble totalforbudt i Norge på grunn av voldsscenene, og kom ikke opp på kino før i 1982.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse