Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1849: Den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij ble stilt foran en eksekusjonspelotong i St. Petersburg. Dostojevskij var dømt til døden for å ha spredd revolusjonær propaganda og skulle skytes sammen med fem andre fanger. I siste øyeblikk kom det bud til retterstedet om at mennene var benådet av tsaren, Nikolaj I. Henrettelsen viste seg å ha vært en skinnmanøver for å sette skrekk i fangene. Dostojevskij ble i stedet dømt til fire års tukthus i Sibir og fire års straffetjeneste som soldat. Årene i fangenskap kom til å sette dype spor i forfatterens personlighet og litterære produksjon. Det skal også ha vært i denne perioden han viste de første symptomene på epilepsi. Dostojevskij skildret inntrykkene fra tukthuslivet i romanen «Opptegnelser fra de dødes hus», utgitt i 1862.

1886: Uranienborg kirke i Oslo (Kristiania) ble innviet. Med sin beliggenhet på Uranienborghøyden bak Slottet, ble kirken et landemerke som var synlig fra hele byen. Den nygotiske langkirken i tegl var tegnet av Balthazar Lange, senere byarkitekt i Kristiania. En mengde ras og andre uhell førte til at oppføringen ble vesentlig dyrere enn antatt. Problemene under byggearbeidene var såpass alvorlige at stadskonduktør Georg Andreas Bull ble gransket for tjenesteforsømmelse, men senere frikjent. Ved vigslingen i 1886 hadde kirken 1020 sitteplasser, mot dagens 650. Blant utsmykningene var freskomalerier av Enevold Thømt og glassmalerier av Emanuel Vigeland. Det nåværende interiøret, fra 1930, er utformet av Arnstein Arneberg.

1939: To store togulykker rammet Tyskland på mindre enn et døgn. Den første og mest dødbringende inntraff i byen Genthin i det nåværende Sachsen-Anhalt klokken 00.55. Et ekspresstog fra Berlin hadde tatt igjen et annet tog som var forsinket foran på linjen, og på Genthin stasjon traff ekspresstoget toget foran i 100 km/t. På grunn av den forestående julefeiringen var begge togene smekkfulle. Tallene på omkomne spriker, men et minnesmerke i sentrum av Genthin angir 278 døde. Drøyt 21 timer etter Genthin-katastrofen kolliderte et fullsatt persontog med et godstog ved Markdorf i Baden-Württemberg. 101 mennesker omkom. De to ulykkene, som totalt kostet 379 mennesker livet, gjør 22. desember 1939 til den svarteste dagen i tysk jernbanehistorie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse