Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1913: Avisen New York World publiserte det første moderne kryssordet. Hjernen bak ordpuslespillet var journalisten Arthur Wynne, som riktig nok var inspirert av eldre, mer primitive systemer. Kryssord bredte seg som en farsott i Vesten i løpet av 1920-årene. I 1925 sto den første norske oppgaven på trykk i ukebladet Allers. Våren 1944 gikk spionalarmen hos britiske Secret Service, da «Omaha» (3 loddrett), «Overlord» (11 vannrett) og andre kodeord knyttet til den forestående invasjonen av Normandie dukket opp som løsningsord i Daily Telegraphs kryssordoppgaver. Avisens kryssordforfatter Leonard Dawe ble arrestert og avhørt. Dawe var rektor ved en skole i Surrey som lå ved siden av en militærleir. Det viste seg at Dawe hadde hørt kodeordene sirkulere blant skolens elever, som igjen hadde plukket dem opp fra løsmunnede amerikanske soldater.

1923: Alle de 50 om bord omkom da det franske luftskipet «Dixmude» eksploderte over havet utenfor Sicilia. Årsaken var trolig lynnedslag. Franske myndigheter var først lite villige til å vedgå at det militære luftskipet var gått tapt, og sendte ut falske rapporter om at skipet var observert på flere ulike steder i dagene etter ulykken. Én historie gikk ut på at skipet var i god behold, men var blitt ført inn over Afrika av lunefulle vinder. Først den 26. desember, da fiskere fant det forbrente liket av skipets kaptein drivende i sjøen, ble tapet av luftskipet erkjent fra offisielt hold. «Dixmudes» undergang var historiens mest dødbringende luftskipkatastrofe til da. Den skulle siden bare bli overgått av USS «Akrons» styrt utenfor New Jersey i 1933, da 73 mennesker mistet livet.

1937: «Snehvit og de syv dvergene» hadde verdenspremiere i Los Angeles. Filmen regnes som tidenes første helaftens animasjonsfilm og var basert på Brødrene Grimms versjon av et tysk folkeeventyr. Produksjonen av filmen hadde vært så dyr at Walt Disney hadde måttet pantsette huset sitt for å bringe den i havn. Til gjengjeld skulle den bli en av tidenes mest innbringende filmer. For den unge skuespilleren og sangeren Adriana Caselotti, som lånte stemme til Snehvit-figuren, skulle medvirkningen i filmen bety en brå slutt på karrieren. Caselotti var kontraktsmessig bundet til Disney-studioet, og Walt Disney la ned forbud mot enhver bruk av stemmen hennes i andre produksjoner (inkludert Disneys egne) for at ikke publikumsillusjonen rundt Snehvit-figuren skulle brytes. Av samme grunn var ingen av skuespillere kreditert i filmens rulletekster.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse