Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1710: Ludvig XV ble født i Versailles. Han var oldebarn av sin forgjenger, «Solkongen» Ludvig XIV, og ble konge i en alder av fem år. Ludvigs innsats som regent er omdiskutert. I mange år regjerte han under sterk innflytelse av sin elskerinne, Madame de Pompadour, som han traff på et maskeball i 1745. Forholdet ble fra først av ansett som skandaløst i hoffkretser, ikke fordi Madame de Pompadour var gift da hun innlot seg med kongen, men fordi hun ikke var av adelig byrd. Historikerne regner med at kongens forhold til elskerinnen var platonisk fra 1750. Ludvig XV ble sittende på Frankrikes trone i 59 år. Samtidige kilder beskriver ham som mild og beskjeden av vesen, men umettelig i sin appetitt på kvinner. Det er også han (og ikke oldefaren) som tilskrives de berømte ordene: «Etter oss kommer syndfloden».

1925: Den dramatiske redningsaksjonen som har fått navnet Serumløpet til Nome ble fullført. Vinteren 1925 brøt en difteriepidemi ut i den fjerntliggende gruvebyen Nome i Alaska. For å unngå en humanitær katastrofe, hastet det med å få sendt medisiner til byen. Noen av de beste hundekjørerne på det amerikanske kontinentet – blant dem nordmennene Gunnar Kaasen og Leonhard Seppala – meldte seg frivillig til å frakte medisinen de mer enn 1000 kilometerne ut til Nome. De ca. 20 hundespannene kjørte i etapper gjennom ødemarka under ekstreme forhold. Første forsendelse med medisiner nådde byen 2. februar, den andre 15. februar. Aksjonen har vært en av inspirasjonskildene til hundesledeløpet Iditarod, som arrangeres i Alaska hvert år.

1961. Hele det amerikanske landslaget i kunstløp ble utslettet i en flyulykke. Troppen var på vei fra New York til Praha for å delta i VM i kunstløp, da flyet styrtet i et myrområde utenfor Brüssel. Alle de 72 om bord mistet livet. Foruten hele USAs kunstløplandslag på 18 utøvere omkom også flere trenere og forbundsfunksjonærer. VM i Praha ble avlyst som følge av ulykken. Det skulle gå sju år før det amerikanske kunstløplaget, som hadde dominert sportsgrenen gjennom 1950-årene, igjen vant en gullmedalje i et internasjonalt mesterskap. Blant utøverne som omkom i flystyrten var den regjerende amerikanske mesteren i kunstløp for kvinner, 16 år gamle Laurence Owen. Owen hadde prydet forsiden av magasinet Sports Illustrated bare to dager før katastrofen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse