Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1927: Alfred Hitchcocks stumfilm «The Lodger: A History of the London Fog» hadde premiere i London. Filmen var regissørens tredje, og han skulle senere omtale den som «den første virkelige Hitchcock-filmen». Flere av britens kjennemerker som filmskaper er på plass i «The Lodger», fra den krypende uhyggen til besettelsen for blondiner. I filmen herjes London av en seriemorder som dreper blonde kvinner. Da en mystisk ung mann leier et værelse hos familien Bunting, der datteren i huset er en blond fotomodell, blir han feilaktig mistenkt for å være morderen. «Kanskje den fineste britiske filmproduksjonen som er laget», skrev en anmelder om filmen. «The Lodger» trakk et stort kinopublikum og ble Alfred Hitchcocks gjennombrudd.

1928: Skiløperen Per-Erik Hedlund vant Sveriges første gullmedalje i et vinter-OL. Hedlund brøt målseglet på femmila i St. Moritz etter drøyt fire timer og 52 minutter i sporet, iført en helhvit skidrakt som var sydd til ham av en syerske i hjembygda hans i Dalarna. Nettopp drakten hadde vært et stridstema før løpet. Det internasjonale skiforbundet truet Hedlund med diskvalifikasjon om han ikke gikk i Sveriges blå landslagsdrakt. Hedlund mente den hvite drakten var tynnere og lettere å gå med og nektet å stille til start i noen annen bekledning. Til sist ga skiforbundet etter. Etter Hedlunds gulløp i St. Moritz mente mange svensker at den hvite drakten hans hadde brakt lykke. Siden Hedlunds tid har derfor de svenske landslagsdraktene i langrenn vært tilnærmet helhvite.

1989: Irans leder Ayatollah Khomeini utstedte fatwa (dødsdom) over den britiske forfatteren Salman Rushdie. Bakgrunnen var at Rushdie skulle ha omtalt profeten Muhammed på en krenkende måte i romanen «Sataniske vers». Fatwaen omfattet også bokens forleggere og oversettere over hele verden, og en dusør på mer enn to millioner dollar ble utlovet til den som drepte forfatteren. I juli 1991 ble bokens japanske oversetter Hitoshi Igarashi knivstukket til døde av en ukjent overfallsmann. Samme måned ble den italienske oversetteren Ettore Capriolo alvorlig skadd i et attentat, og 11. oktober 1993 ble Rushdies norske forlegger William Nygaard skutt og livstruende skadd i Oslo. Fatwaen over forfatteren står fremdeles ved lag. 12. august 2022 ble Rushdie angrepet med kniv av en islamist mens han holdt et foredrag i Chautauqua i USA. Rushdie fikk alvorlige skader og mistet synet på høyre øye.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse