Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1912: Eva Braun ble født i München, som datter av en syerske og en skolelærer. Braun var bare 17 år da hun traff sin senere elsker og ektemann. Hun arbeidet da som assistent og modell for nazipartiets offisielle fotograf Heinrich Hoffmann. De to møttes første gang i Hoffmanns München-studio i oktober 1929, og det fortelles at den 23 år eldre Adolf Hitler ble presentert for Fräulein Braun som «Herr Wolff». Hitler kom til å vise seg ytterst sjelden offentlig sammen med sin elskerinne. Braun fikk aldri være til stede når Hitler mottok sine politiske forbindelser, og hun var heller ikke medlem av nazipartiet. Interessene hennes later til å ha kretset rundt mote, sport, romantiske filmer og hennes to skotske terriere. Hitlers rustningsministers Albert Speer skal ha uttalt at «Eva Braun vil bli en stor skuffelse for fremtidens historikere».

1952: Kong George VI av Storbritannia døde av lungekreft, og hans 25 år gamle datter Elizabeth arvet tronen. Elizabeth og hennes ektemann prins Philip befant seg i Kenya da kongen døde. I det øyeblikket Elizabeth ble dronning, satt hun i en offisiell middag som ble holdt i Treetops Hotel i Aberdare nasjonalpark. Hotellet er bygd som en stor trehytte som bæres oppe av høye trekroner. Den britiske storviljegeren og forfatteren Jim Corbett, som var gjest ved hotellet den historiske kvelden, skrev senere i hotellets gjestebok: «For første gang i verdenshistorien har en ung pike klatret opp i et tre som prinsesse den ene dagen, og klatret ned igjen som dronning den neste.»

1958: Åtte Manchester United-spillere mistet livet da flyet de var om bord i skled av rullebanen under takeoff fra München. Uniteds førstelag var på vei hjem fra Beograd etter å ha spilt kvartfinale i europacupen da ulykken skjedde. Blant de omkomne var lagkaptein Roger Byrne, måltyven Tommy Taylor og det 21 år gamle stjerneskuddet Duncan Edwards. Sistnevnte overlevde selve ulykken, men døde to uker senere av skadene hadde pådratt seg. Kort før sin død hadde Duncan Edwards skrevet boka «Tackle Soccer This Way», en instruksjonsbok i fotball der han ga tips og råd til unge spillere. Boka ble gjenutgitt i 2009 etter å ha vært ute av sirkulasjon i flere tiår. Blant kjennere hylles Edwards’ bok som et unikt innblikk bak kulissene i en engelsk storklubb i 1950-årene – før fotballen ble forvandlet til milliardindustri.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse