Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1869: Gullgraverne John Deason og Richard Oates fant verdens største gullklump ved Moliagul i den australske delstaten Victoria. Bare dager i forveien skal de to ha blitt nektet kreditt hos den lokale kjøpmannen fordi de var på ruinens rand. Gullklumpen de fant besto av 71 kg rent gull og var så stor at hakkeskaftet brakk da de forsøkte å vrikke den løs fra jorden. De ga klumpen det velvalgte navnet «Welcome Stranger» og solgte miraklet til en London-bank for 9583 pund, en formue etter datidens målestokk. Målt etter dagens gullverdi er klumpen prissatt til minst fire millioner dollar. «Welcome Stranger» ble smeltet om kort etter salget, men en kopi av klumpen er utstilt på bymuseet i Melbourne. Det er også reist et minnesmerke på funnstedet.

1900: Forfatteren og avisredaktøren Gunnar Larsen ble født i Kristiania. Larsen debuterte som romanforfatter i 1932 med den poetiske kjærlighetsromanen «I sommer». Året etter utga han dokumentarromanen «To mistenkelige personer», om lensmannsmordene i Årdal i 1926. Romanen var den første i sitt slag i Norge, for ikke å si i verden, og foregrep Truman Capotes berømte «In Cold Blood» med 33 år. Den naturlyriske og drømmeaktige romanen «Week-end i evigheten» (1934), som han fikk ideen til under en fisketur i Nordmarka, ble til under innflytelse fra psykoanalysen. Larsen skrev ytterligere to romaner, men det er en utbredt oppfatning at han nådde høydepunktet av sin skaperkraft i første halvdel av 30-årene. Han var tilknyttet Dagbladet fra 1923 til sin død i 1958, i mange år som nyhetsredaktør.

1953: Walt Disneys animasjonsfilm «Peter Pan» hadde premiere i New York. Historien var basert på et skuespill av skotten J.M. Barrie fra 1904, og Disney hadde hatt filmatiseringen i tankene siden midten av 1930-årene. Utbruddet av 2. verdenskrig og finansielle vansker i Disney-konsernet bidro til at produksjonen måtte utsettes. Filmen fikk stort sett velvillige anmeldelser, selv om enkelte mente at Disney hadde tatt seg for store friheter med originalhistorien. I senere år har filmen også høstet kritikk for sin fremstilling av amerikanske urfolk. «Peter Pan» er opphav til Peter Pan-syndromet, en populærvitenskapelig betegnelse på patologisk motvilje mot å gi slipp på barndommen. Syndromet er ikke anerkjent som diagnose av Verdens helseorganisasjon.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse