Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1911: Tenorsangeren Jussi Björling ble født i Dalarna. Han var døpt Johan Jonatan, men fikk kjælenavnet «Jussi» av sin finske bestemor. Sammen med faren og to brødre sang han profesjonelt allerede fra åtteårsalderen. I august 1928 fikk han prøvesynge for Kungliga Operans sjef John Forsell, som skrev i sin notisbok: «Märkvärdigt bra, fenomen. 17 år. Bör anammas och skötas! Bör kunna bli något.» To år senere fikk Björling sin første operarolle i Puccinis «Manon Lescaut». Etter å ha fått sitt internasjonale gjennombrudd i Wien i 1936, la han snart også Milano, London og New York for sine føtter. Fra 1938 og fram til hans død i 1960 var Metropolitan i New York svenskens hovedscene. Jussi Björling regnes som en av verdens fremste mannlige operasangere i det 20. århundre.

1943: De siste tyske styrkene overga seg ved Stalingrad, og slaget som er blitt kalt det blodigste i historien var over. Hitler hadde personlig utpekt Stalingrad til et prioritert mål under fremrykningen i Sovjetunionen. Wehrmacht innledet angrepet på byen sommeren 1942, men oppgaven med å erobre den viste seg langt vanskeligere enn antatt. Stalin nektet innbyggerne å evakuere og beordret dem i stedet til å bygge skyttergraver og forsvarsstillinger. Samtidig ble tyskerne møtt av massiv motstand fra den sovjetiske hæren. I selve bykjernen raste kampene om hvert eneste kvartal. I november 1942 satte Den røde armé inn en voldsom motoffensiv, og ved hjelp av en knipetangsmanøver stengte de Wehrmachts 6. armé inne. Deretter overlot de tyskerne til å dø av sult og kulde. De totale tapene av menneskeliv under slaget om Stalingrad er ifølge Wikipedia anslått til mellom 1,5 og 2 millioner.

1979: Sex Pistols-bassist Sid Vicious døde i New York av en overdose heroin. Vicious (døpt John Simon Ritchie) ble rekruttert til Sex Pistols i 1977. Originalbassist Glen Matlock hadde angivelig fått sparken fordi han «likte Beatles», og Pistols-manager Malcolm McLaren var på jakt etter en erstatter som kunne gi bandet et enda mer ytterliggående image. I den outrerte og heroinavhengige Vicious fant han det han lette etter. At Vicious knapt kunne spille ble løst ved at gitarist Steve Jones tok over bassen under ferdiginnspillingen av albumet «Never Mind the Bollocks». Sid Vicious’ snerrende og selvdestruktive attityde både på og utenfor scenen ble straks en sensasjon. Ved siden av bandkollega Johnny Rotten (egentlig John Lydon) er han blitt stående som den mest ikoniske skikkelsen fra punkæraen i England.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse