Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1851: Forfatteren Mary Shelley døde i London, uvitende om at hun hadde etterlatt seg et verk som skulle fascinere mennesker i århundrer. Shelley var datter av filosofen Mary Wollstonecraft og gift med poeten Percy Bysshe Shelley. Hennes skrekkroman «Frankenstein» (1818) forteller historien om en vitenskapsmann som i forsøket på å skape liv kommer i skade for å konstruere et monster. Romanen representer en tidlig variasjon over motivet «mennesket mister kontrollen over teknikken», som siden skulle bli et av science fiction-sjangerens yndlingstemaer. Sammen med romaner som «Dracula» og «Dr. Jekyll and Mr. Hyde» regnes «Frankenstein» blant skrekklitteraturens absolutte klassikere. Historien er blitt filmet flere ganger, kanskje mest minneverdig i 1931 med Boris Karloff i rollen som monsteret.

1884: Første bind av ordboka The Oxford English Dictionary kom ut. Bindet var på 352 sider og dekket ordene fra A til Ant. Ved utgivelsen var det gått 40 år siden en gruppe engelske filologer begynte å tumle med planene til det kolossale bokverket. Det skulle gå nye 44 år før alle de 125 bindene i originalutgaven var ferdigstilte. Først i 1928, etter innskrivingen av ordet zyxt , et arkaisk verb fra Kent-distriktet som betyr «se», mente ordbokredaksjonen å ha nådd slutten av alfabetet. Redaktøren for de første bindene hadde da vært død i 13 år. Det totale verket omfattet 415.000 oppslagsord og nærmere to millioner sitater som belyste ordenes bruk og betydning. En oppdatert andreutgave ble påbegynt i 1957 og ferdigstilt 29 år senere, i 1986.

1908: Portugals konge og kronprins ble drept i et attentat i sentrum av Lisboa. Kongefamilien satt i en åpen vogn på vei over den gamle slottsplassen, Terreiro do Paço (i dag Praça do Comércio), da to republikanske terrorister åpnet ild. Kong Karl I ble truffet av en geværkule i nakken og døde momentant. Hans eldste sønn og tronfølger, Ludvig Filip, døde av skuddskader 20 minutter senere. Dermed gikk tronen videre til lillebroren Manuel, som hadde sluppet unna attentatet med en såret arm. Kongemordet i Lisboa var en rystelse som monarkiet i Portugal aldri kom over, og Manuel skulle vise seg å bli Portugals siste konge. To og et halvt år senere ble kongedømmet avskaffet ved et militærkupp og erstattet av en republikk.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse