Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1393: Kong Karl VI av Frankrike var nær ved å omkomme under et maskeradeball i Paris. Kongen selv var i ferd med å fremføre en dans sammen med fem utvalgte riddere, da kostymet til en av danserne tok fyr. Fire av danserne brant i hjel, men kongen selv slapp fra det med skrekken. Danseforestillingen var et av mange tiltak som ble satt i verk for å more den unge kongen, som den siste tiden hadde vist stadig flere tegn på sinnssykdom. Kong Karl kom til å plages av forvirringstilstander gjennom hele sitt voksne liv. Folk som hadde anledning til å studere ham på nært hold, rapporterte at han i perioder fikk for seg at kroppen hans var av glass, og derfor gikk langt i å beskytte seg mot alle former for støt. Karl VI har fått tilnavnet den gale.

1829: William Burke ble hengt i Edinburgh. Burke og hans kompanjong William Hare var tiltalt for å ha myrdet 16 mennesker i løpet av et snaut år. De to hadde solgt likene til en lege som skulle bruke dem under anatomiske forelesninger. Geskjeften ble avslørt da et av ofrene, en kvinne som morderne hadde skjenket full og kvalt, ble funnet i et losjihus før de rakk å smugle liket ut. Forbrytelsene skapte stor oppstandelse, men viste seg vanskelige å bevise i retten. Gjennombruddet kom da retten tilbød Hare amnesti dersom han stilte som kronvitne. Hare grep sjansen og la all skyld for drapene på Burke. Ved opplesningen av dødsdommen over Burke uttrykte dommeren det håp at kadaveret hans måtte bli dissekert offentlig og knoklene hans stilt ut til skrekk og advarsel for ettertiden. Burkes skjelett er i dag utstilt ved Edinburgh Medical School.

1922: 98 mennesker omkom og 133 ble skadd da taket på en kinosal kollapset under tunge snømasser i Washington, D.C. Ulykken skjedde like etter at et voldsomt stormsystem hadde sveipet over det nordøstlige USA, og et snøfall på mer enn en halvmeter hadde lammet flere delstater. Om kvelden 28. januar var flere hundre mennesker samlet i kinoen Knickerbocker Theatre for å se stumfilmkomedien «Get-Rich-Quick Wallingford». Midt under forestillingen lød et høyt brak fra taket. I neste øyeblikk brøt taket sammen, rev med seg betongbalkongene og styrtet ned over publikum nede i salen, fulgt av tonnevis med snø. Katastrofen i 1922 er fortsatt en av de dødeligste som har rammet den amerikanske hovedstaden. Uværet som utløste hendelsen, huskes som The Knickerbocker Storm.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse