Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1967: Den internasjonale romtraktaten, «Outer Space Treaty», ble undertegnet i Washington. Avtalen ble inngått mellom USA, Sovjetunionen og Storbritannia, som et svar på behovet for å etablere regler for eiendoms- og bruksrett til verdensrommet under det pågående romkappløpet mellom supermaktene. I traktaten slås det fast at ingen stat kan gjøre territoriale krav i rommet, inkludert på Månen og andre himmellegemer. Avtalen forbyr også stasjonering av atomvåpen eller andre masseødeleggelsesvåpen i kretsløp rundt Jorden, samt opprettelse av militære baser på andre himmellegemer. Traktaten er imidlertid uklar i enkelte spørsmål som er blitt aktualisert i det 21. århundre, bl.a. om gruvedrift i verdensrommet. 114 land, blant dem Norge, har sluttet seg til avtalen uten forbehold.

1995: Det britiske fotballforbundet vedtok å utestenge Manchester United-stjernen Eric Cantona fra all førstelagsfotball for resten av sesongen. Franskmannen ble også idømt en bot på 20.000 pund. Foranledningen var Cantonas voldelige angrep på en Crystal Palace-supporter under en ligakamp to dager tidligere. Cantona hadde nettopp fått rødt kort for å ha sparket en motspiller på ankelen, og var på vei mot spillertunellen da supporteren ropte fornærmelser til ham fra første rad. Uniteds nummer 7 svarte med å kaste seg inn i mengden og tildele mannen et kampsportliknende spark i magen. TV-bildene av den flygende franskmannen vakte fordømmelse fra spillere og kommentatorer over hele verden. En britisk rett dømte Cantona til to ukers fengsel for overfall, men stjernen ble frikjent etter anke.

2020: Basketballstjernen Kobe Bryant og hans 13 år gamle datter Gianna omkom i en helikopterulykke utenfor Los Angeles. Også de øvrige sju personene om bord mistet livet. Ulykken skjedde da piloten fløy seg vill i tett tåke og støtte inn i en fjellside i San Fernando Valley. Kobe Bryant var regnet som en av de beste basketballspillerne gjennom alle tider. I løpet av sine 20 år som shooting guard for Los Angeles Lakers vant han fem NBA-titler og ble stemt inn på ligaens all-star-lag 18 ganger. Ved hans død bestemte det amerikanske basketballforbundet at Lakers’ oppsatte kamp mot LA Clippers to dager senere skulle utsettes. Det var første gang forbundet hadde utsatt en kamp siden bombeangrepene mot Boston Marathon i april 2013.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse