Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1895: Verdens første kinoforestilling fant sted i Le Salon Indien du Grand Café i Paris. Arrangører var brødrene Lumière, og publikummet som strømmet til det trange lokalet var det første i historien som betalte for å se en fremvisning av levende bilder. Blant de ti filmsnuttene som sto på programmet (hvorav ingen varte lenger enn 50 sekunder), var «Arbeiderne forlater Lumières fabrikk i Lyon». Filmen var laget samme år og blir gjerne regnet som tidenes første. Allerede året etter ble film vist offentlig for første gang i Norge, på Circus Varieté i Kristiania. Visningen var også den første i Skandinavia. Begivenheten foregikk i regi av de tyske kinopionerene Max og Emil Skladanowsky, som forbløffet publikum ved å vise ni korte filmopptak på et medbrakt lerret.

1908: Et av de dødeligste jordskjelvene i europeisk historie rammet det sørlige Italia. Selve hovedskjelvet inntraff klokken 05.21 om morgenen og hadde en styrke som skal ha tilsvart 7,1 på momentmagnitudeskalaen. Episenteret for skjelvet lå i Messinastredet mellom Sicilia og det italienske fastlandet. Både den sicilianske byen Messina og fastlandsbyen Reggio di Calabria, som ligger ytterst på den italienske støvletåen, ble fullstendig utradert av skjelvet og tsunamien som fulgte. Ifølge Wikipedia mistet 123.000 mennesker livet i katastrofen. Regionen rundt Sicilia og Calabria er blitt rammet av jordskjelv mange ganger opp gjennom historien. Området er blitt kalt «la terra ballerina» – det dansende landet – på grunn av den voldsomme seismiske aktiviteten.

1972: Rettsmedisinsk institutt i Berlin innledet undersøkelsene av et mystisk skjelett. Tre uker tidligere hadde bygningsarbeidere funnet skjelettet ved Berlins sentralstasjon, bare få skritt fra stedet der en pensjonert postmann hevdet å ha begravd Martin Bormann 2. mai 1945. Etter seks ukers undersøkelser konkluderte dr. Heinz Spengler og hans team med at skjelettet virkelig tilhørte den forsvunne nazitoppen. Rester av glass i kjeven kunne tyde på at han hadde dødd ved å bite over en cyanidkapsel. Funnet avlivet et rykte som hadde svirret helt siden mai 1945, og som gikk ut på at Hitlers personlige sekretær hadde unnsluppet fra Berlin og siden levd under falsk identitet i Sør-Amerika. En DNA-test utført i 1998 bekreftet dr. Spenglers identifikasjon. I august 1999 ble Bormanns knokler brent, og asken stødd ut i Østersjøen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse