Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
28 desember 2020 12:55
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er som et eventyr at det fortsatt finnes ansvarlige forkjempere til et prosjekt som har ny lang tunnel fra ca 300 meters høgde på Ørskogfjellet – ned mot en ny undersjøisk tunnel som fører vegen 350 meter under havoverflaten. Ingen har noe der å gjøre, og eventyret fortsetter derfor opp til friskluft helt øst på Otrøya. Samlet høydeforskjell er ca 1000 meter for de 3 bakkene, og lengden på tunnelene blir 2 mil til sammen.

Startpunktet på Ørskogfjellet har status både som E39 og E136. For Sunnmøre er sistnevnte desidert viktigst, og benevnes gjerne som «Eksportvegen». Nærmest sammenhengende tunnel fra Ørskogfjellet og ut til Otrøya behøves for å realisere Møreaksen, men er slett ikke nødvendig for å krysse Romsdalsfjorden. Kostnaden blir tosifret milliard kroner for 20 km tunnel, og man er kommet til Otrøya!

For E136 blir dette en omveg i forhold til vegen som allerede er der. Langt smartere at E39 slår følge med E136 til Tresfjordbrua som nå, og videre til Hjelvika. Utvidet bruk av felles veg sparer milliardbeløp.

Den lange og dype Tautratunnelen er utfordrende. Traseen ligger i et område med forkastninger og hyppige jordskjelv. Det bygges riktignok veger hvor man er kjent med potensielle farer – eksempelvis rasfare, men slikt skjer når alternative løsninger ikke finnes. Slik er det ikke i dette tilfellet, for alternativet finnes – Romsdalsaksen.

Det paradoksale er laber interesse for fair og grundig utredning av Romsdalsaksen i visse miljø med stor makt. Paradokset rommer en sannhet, men når en sannhet er uønsket er drahjelp fra de som ikke ønsker den fraværende. Utfordringen er derfor å bygge videre på den økte oppslutningen som også lokale politikere nå er del av.

Norges Lastebileier-Forbund er svært skeptisk til Møreaksen, og ramser opp argument innenfor økonomi (drivstoff/slitasje) HMS for egne ansatte, samt mer allmenne argument som miljø og trivsel - de har en lang liste. Forbundet er logisk sett en svært godt kvalifisert aktør som bør lyttes til.

Fastlandsforbindelse for Midsund og Aukra kan bygges uten både Tautratunnelen og tunnel fra Ørskogfjellet. Den interne delen over Kjerringsundet, samt forbindelse til fastlandet fra Otrøya eller Gossen er det som behøves.

Statens Vegvesen region Midt er blant de som nå ivrer for tunnelen fra Ørskogfjellet skal bygges. Gledelig vis ble punktet for felles E39 og E136 flyttet fra Digernes til Ørskogfjellet for et par år siden, men fornuften må videreføres til Hjelvika.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 1 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøKjære deg, når trafikken står BOM stille fra langt bortenfor Løkkemyra og inn til sentrom i Kristiansund i ofte over ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrHar du problemer med anslaget at fergebommen er stengt omkring 85% av tiden på sambandet Molde-Vestnes? Kan du utdype hva ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Anne Mari SandshamnNorske tunneler er typisk stengt under 1% av tiden. For fergestrekningene er det tatt utgangspunkt i at rutetabellen er fulgt ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøEg tvilar ikkje på at du kan bruke Excel. Sjøl om ein nyttar 5% av programvaren kan ein få ut ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Terje Sundsbø"fergefri strekning som er steng 0% av tiden?" hvor?? Ikke Freifjord tunellen, Ikke noen kjente undersjøiske tuneller er 100% åpne. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrMener du at mitt estimat om at fergebommen på sambandet Molde-Vestnes er stengt 85% av tiden er korrekt?Hvorfor er et ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse