Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
06 mars 2019 10:23
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

27 personer i alderen 2 til 91 år fra ti fylker i Norge er trolig smittet av bakterien Salmonella agbeni.

Tirsdag var det registrert samme type salmonellasmitte hos 21 personer, med mistanke om at ytterlige seks personer er smittet, opplyser Mattilsynet. Personene er i alderen fra to til 91 år. Det er 11 menn og 16 kvinner, fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Ettersom alle pasientene i utbruddet har en salmonella-variant med nøyaktig samme DNA-profil, mener Mattilsynet det er en felles smittekilde. Mest sannsynlig er det en matvare, som er distribuert i hele landet.

Mattilsynets lokale avdelinger intervjuer nå pasientene om hva og hvor de har spist og drukket, samt hva de har vært i kontakt med, før de ble syke. Om en felles smittekilde fra mat, dyr eller miljø peker seg ut, har tilsynet ansvaret for å lede sporingsarbeidet langs matkjeden.

tda63649Komplisert jobb

– Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommuneoverleger og Veterinærinstituttet for å etterforske hva som kan være smittekilden til utbruddet. Dette arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier seniorrådgiver Turid Berglund i Mattilsynets seksjon hygiene og drikkevann.

Hvert år blir det meldt om mellom 900 og 1.300 sykdomstilfeller til Folkehelseinstituttet. De fleste blir smittet i utlandet.

Beskyttelse

Salmonellabakterier kan ikke skylles vekk med vann, noe som kan gjøre det vanskelig å beskytte seg mot smitte om smittekilden er noe spiseferdig.

– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av salmonellabakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre. Et generelt og godt råd er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking dreper salmonellabakteriene, sier Berglund.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøSamferdselskomiteen er ikkje SD, og Lien hevder at elbilar lader både oppover og nedover bakke. Kor mykje makt har Sp?
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva med den gamle tanken om Reknes og bytunell?Og bypakke på linje med Ålesund og Kristiansund?Eller har tilliten til Møreaksen ...
Terje Sundsbø 19 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu leser ikke de linkene jeg gir deg, gjør du? Da vil du se at det ikke er lokale politikere ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøNo er det ein gang slik at det var SVV som ikkje fann rom for Møreaksen i si innstilling til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrEn av konsekvensene av en utsettelse av Møreaksen er flytting av fergeleiet ut fra sentrum av Molde. Denne flyttingen har ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøBare å kaste korta dine.Du har gått surr i virvaret av premisser.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse