Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
25 mai 2017 11:00
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi vil i tiden fremover gjerne motta tips eller informasjon fra personer eller organisasjoner som har opplevd korrupsjon, uheldige nettverk, lukkede nettverk, brudd på konkurranseloven eller anbudssamarbeid. Å tro at korrupsjon ikke eksisterer hos oss, er naivt. I en skjebnetid for Kristiansund og Nordmøre, er vi de første til å omfavne alle gode og åpne nettverk for økt konkurranseevne, samarbeid, tiltakslyst, kreativitet og oppfinnsomhet. Men når nettverk lukkes og ting foregår på bakrommene, ønsker vi at dette bringes frem i lyset og blir gått etter i sømmene. Her er vi avhengig av dere der ute, for å rette søkelyset mot de som trenerer, beriker seg på felleskapets goder eller på annen måte opptrer som maktens mørkemenn.

Lukkede nettverk er det siste denne byen og regionen trenger akkurat nå. Kanskje noen har så mangehatter at det er på tide å se hvem og hva som skjuler seg under hattene. Dette kan være forhold som i større grad sannsynligjør korrupsjon og gir store utfordringer for å kunne forhindre det.

Ingen korrupsjonsfri sone

– Det finnes ingen korrupsjonsfri sone i Europa, sa EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström da hun la fram EUs første rapport om korrupsjon i unionen i februar 2014. Den samme rapporten påpeker at faren for korrupsjon er høyere på regionalt og lokalt nivå på grunn av at det er færre og svakere kontrollsystemer enn på nasjonalt nivå. Malmstrøm kommenterte også at korrupsjon undergraver borgernes tillit til demokratiske institusjoner og rettstaten.

Korrupsjon

Økokrim definerer "korrupsjon" slik:
- "Korrupsjon defineres som det «å gi/tilby eller kreve/motta/akseptere en utilbørlig fordel i anledning stilling, verv eller oppdrag». Det er altså ikke et vilkår at den utilbørlige fordelen kan knyttes til en bestemt handling eller unnlatelse; det er tilstrekkelig at den har sammenheng med en persons stilling, verv eller oppdrag. Korrupsjon i offentlig og privat sektor likestilles."

Påvirkningshandel

Påvirkningshandel er også et begrep som benyttes innen korrupsjon og som defineres slik:
- "Straffebestemmelsen mot påvirkningshandel fremgår av straffeloven § 389. Bestemmelsen setter forbud mot å gi/tilby eller kreve/motta/akseptere en utilbørlig fordel for å påvirke en annen persons utføring av stilling, verv eller oppdrag. Slik ulovlig påvirkningshandel kan forekomme i tilfeller hvor en person hevder å være i stand til å påvirke en beslutningstaker, og utnytter denne stillingen til å kreve eller motta utilbørlige fordeler."

Korrupsjon og påvirkningshandel straffes med bøter eller fengsel inntil tre år. Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel inntil 10 år.

Konkurranseloven

Konkurranseloven sier blant annet:
”Enhver avtale mellom foretak, enhver beslutning truffet av sammenslutninger av foretak og enhver form for samordnet opptreden som har til formål eller virkning å hindre, innskrenke eller vri konkurransen, er forbudt."

Konkurransetilsynet om anbudssamarbeid

Konkurransetilsynet mener at ulovlig anbudssamarbeid er svært uheldig på generell basis og kan ha betydelige og vidtrekkende skadevirkninger. Anbudssamarbeid er blant de alvorligste formene for økonomisk kriminalitet. Et slik samarbeid innebærer at konkurrenter samarbeider om priser og vilkår før anbud leveres til oppdragsgiver eller de blir enige om at en eller flere av dem ikke gir anbud. Fra internasjonale undersøkelser kan man se at prisene gjerne øker fra 10-50 % i slike tilfeller.

Anbudssamarbeid kan kan blant annet betegnes ved at:

  • Det gis fiktive anbud
  • Man unnlater å gi anbud
  • Man "roterer" anbudene
  • Man deler markedet

Whistleblowing

Mange føler sannsynligvis på faren for å bli oppfattet som illojal ved å påpeke ulovligheter uten å gå tjenestevei eller holde det internt i organisasjonen. Derfor har Arbeidstilsynet utarbeidet en egen brosjyre om varsling av korrupsjon og andre misligheter i en virksomhet. Alle har et samfunnsansvar og bør si ifra om straffbare handlinger. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har i samarbeid med Arbeidstilsynet utarbeidet en veiledning om varslingsreglene i arbeidsmiljøloven. http://www.arbeidstilsynet.no/brosjyre.html?tid=92252

Det er åpenbart at korrupsjon i en eller annen form foregår i vår region. Av og til er det vanskelig å oppdage uten at noen vil stå frem å fortelle om det.

Tips til KSU kan du gjøre du her. https://www.ksu.no/tips . Det er fullt mulig å tipse oss anonymt i samme løsning.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøSamferdselskomiteen er ikkje SD, og Lien hevder at elbilar lader både oppover og nedover bakke. Kor mykje makt har Sp?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva med den gamle tanken om Reknes og bytunell?Og bypakke på linje med Ålesund og Kristiansund?Eller har tilliten til Møreaksen ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu leser ikke de linkene jeg gir deg, gjør du? Da vil du se at det ikke er lokale politikere ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøNo er det ein gang slik at det var SVV som ikkje fann rom for Møreaksen i si innstilling til ...
Terje Sundsbø 2 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrEn av konsekvensene av en utsettelse av Møreaksen er flytting av fergeleiet ut fra sentrum av Molde. Denne flyttingen har ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøBare å kaste korta dine.Du har gått surr i virvaret av premisser.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse