Festivalen «Klippfiskdagan» som for første gang ble gjennomført i fjor, er i år utvidet både med arrangører, arrangementer og antall dager. I år spenner festivalen over fire dager og starter førstkommende onsdag.
I år har Nordmørsmusea forent krefter med dugnadsgruppa Ramsailt og har tatt ansvaret for regien av to av de fire dagene. Dugnadsgruppa Ramsailt har ansvaret for de to første.
Nordmørsmusea har slått sammen og flyttet fram i tid noen av sine tradisjonelle arrangementer for å bli en relevant og naturlig del av festivalen. Nordmørsmusea var også med på Klippfiskdagan 2022, men til forskjell fra i fjor har de regien for arrangementer fredag 16. juni og lørdag 17. juni.
Les også
Programmet for Klippfiskdagan 2023 er klart
Programmet på onsdag og torsdag kan du lese mer om i artikkellinken ovenfor.
Klippfiskseminar
Fredag den 16.06 ønsker Nordmørsmusea velkommen til klippfiskseminar på Norsk klippfiskmuseum. Dette er et kulturhistorisk fagseminar om klippfisk og kystkultur.
Fra Nordmørsmusea presenterer Jon Eikrem ny forskning om klippfisk under 2. verdenskrig i Kristiansund og Berit Johanne Vorpbukt holder innlegget "Vinterfisket på Nordmøre - ei kvinnehistorie?"
Bernt Fjeldvær fra Hitra kystmuseum gir et foredrag om framveksten av slofart / klippfisktilvirkning på Hitra og Museum Nord presenterer sin nasjonale storsatsing SKREI - nasjonalt senter for lofotfisket, og drøfter relevansen til klippfiskproduksjon på Mørekysten.
Seminaret avsluttes med en samtale mellom innleggsholderne og publikum; Hvordan kan vi legge til rette for at den kulturhistoriske fortellingen om klippfisken blir ivaretatt, forsket på og satt i en kontekst som gir inspirasjon og læring for dagens klippfiskindustri og samfunnet forøvrig.
Seminaret varer fra kl. 12-16 og er gratis. Påmelding innen onsdag 14. juni
Årets bacalaokonkurranse
Lørdag den 17 juni er det klart for årets bacalaokonkurranse som avholdes for 27. gang på Norsk klippfiskmuseum.
Man jakter folkets beste bacalao og nytt fra i år er at man kun opererer med folkets klasse.
Inngangsbilletten dekker selve programmet for dagen med kåring av vinnerne og deretter blir deltakerbacalaoene servert. Du velger selv hvilke du vil smake på. Bacalaoen serveres med brød fra Auroras hjemmebakeri og lokalt produsert drikke for den som ønsker det.
Dørene åpner 16.00 for de som ønsker å besøke museet og få en omvisning. Frei Hornmusikk spiller klokken 17.30. Kåring og matservering fra klokken 18.00.
Inngang voksne 250,- barn 125,-. Inkluderer en bacalaomiddag og inkluderer alkoholfri drikke.
Konkurransen gjelder tradisjonell Kristiansundsbacalao, uten moderne tilsetninger, men full av eksotiske og mystiske smaker! Her går margarin og olivenolje i ulike farger, gammel og ny potet, ferske og flådde tomater, pepper med og uten skall og frø, forskjellige slags løk, sur og søt vin side om side. Alt som var i bruk på 1800-tallet. Bacalaoen skal lages av klippfisk fra Nordmørsmusea som er skrei av superior kvalitet.
Alle er kjent for å lage byens beste bacalao, så konkurransen er knivskarp, men folkelig og gemyttlig. Juryen vurderer farge, smak, lukt og konsistens.
For de som ønsker å delta i konkurransen finnes det mer informasjon her: https://nordmorsmusea.no/hva-skjer/bacalaokonkurransen-2023/
Velkommen til Klippfiskdagan 2023
Velkommen til Klippfiskdagan 2023 avslutter Nordmørsmuseas Eigunn Stav Sætre, Stein-Gunnar Sommerset og Ann-Charlott Sommer-Eklund i det nyankomne sommerværet i Kristiansund. Det ser ut til at værgudene er med arrangørene også, for YR melder om flott og stabilt vær i uken som kommer.