Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
26 mai 2023 07:19
Del på Facebook
Aursundet og Aure Sentrum. Arkivfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Aursundet og Aure Sentrum. Arkivfoto: Steinar Melby / KSU.NO

Kommunene Aure, Heim og Narvik har inngått en samarbeidsavtale med Norsk Kjernekraft for å utrede muligheten for kjernekraft som energikilde. I den forbindelse inviterer Aure kommune til folkemøte førstkommende tirsdag etter pinse, den 30. mai 2023 kl. 1800 i Aure arena.

Sammen med de andre kommunene og Norsk Kjernekraft søker man svar på problemstillinger som:

  • Kan kjernekraft sikre kommunenes næringsliv, husholdninger og offentlig sektor med nok og sikker kraft til akseptable priser?
  • Hva er fordelene og ulempene med kjernekraft?

Ordføreren ønsker velkommen til folkemøte

Aure inviterer nå til folkemøte hvor det vil bli gitt omfattende informasjon om bakgrunnen for saken, om kjernekraft generelt og om samarbeidet med Norsk Kjernekraft, hvor det også vil bli god anledning til å stille spørsmål.

I Heim vil det bli annonsert folkemøte på et senere tidspunkt, i løpet av juni 2023.

– Dette er et informasjonsmøte om hva moderne kjernekraft er. Alle kraftformer har sine fordeler og ulemper, og dette møtet skal belyse dette for moderne kjernekraft. Aure kommune trenger mer kraft, og vi ønsker å undersøke om denne typen kraft kan egne seg som kraftkilde i fremtiden, sier ordfører i Aure kommune, Hanne Berit Brekken.

Ordfører Hanne Berit Brekken i Aure kommune, etterhvert nasjonalt kjent for sitt engasjement for å utrede fordeler, ulemper og eventuelle muligheter for norske kommuner til å ta i bruk kjernekraft for å løse sine kraftbehov. Foto: Privat

Programmet for folkemøtet ser slik ut:

  • Åpning ved ordfører Hanne Berit Brekken
  • Equinor og Wacker informerer om sine kraftbehov
  • Moderne kjernekraft. Hva er det? Ved Øystein Asphjell i Thor Energy
  • Spørsmålsrunde
  • Kaffepause
  • Norsk Kjernekraft ved Sunniva Rose. Hun vil fortelle om selskapet, og om samarbeidsavtalen med Aure og Heim kommuner.
  • Spørsmålsrunde

Kraft har vært hett tema i mange år

– Kraft, og ikke minst hvordan man skal løse situasjonen med mangel på kraft i åra som kommer, har nå vært et hett tema i mange år. Aure kommune har jobba med dette spørsmålet like lenge, og for oss er Heim kommune en naturlig partner å samarbeide med. Aure og Heim har hver sin aktør som bruker mye strøm i dag, og begge disse må ha mer kraft i åra som kommer for i det hele tatt å kunne drive sin virksomhet. I området er det i tillegg flere som har meldt inn at det trengs mer kraft. Vi må også ha på langlysa, for å se bildet framover i tid. Å føre fram strøm er en tidkrevende prosess. Aure kommune har i to omganger støtta Kystkraft, og arbeidet som Ocean Network nå arbeider med. Her er også Aure kommune en pilot og pådriver. Sammen med fylkeskommunen, Tjeldbergodden utvikling og Aure næringsforum ses det på mulighetene til både enøktiltak og ny produksjon. Nå på tirsdag hadde vi en energidag i Aure, hvor det kom fram at hvis alle muligheter innen småskala produksjon kan igangsettes, vil dette dekke 290 Gwh per år. Dette tilsier omtrent all strømmen som Aure bruker i dag, inklusive industri, sier Aure kommunes kultur og næringssjef Ivar Torset, som også er medlem av en nedsatt prosjektgruppe som skal se på kjernekraft.

Egen prosjektgruppe for Aure og Heim

Prosjektgruppa skal følge opp vedtaket i kommunestyret angående samarbeidet om utforming av et utredningsprogram som Norsk kjernekraft har startet opp med.

– Prosjektgruppa styres av ordførerne og kommunedirektørene i Aure og Heim. Nå er det viktig for oss å få ut informasjon. Vi ser at det synses, og vi ser at det legges ut ulike påstander. Noen vil ha vindkraft, noen vil ha kjernekraft og noen vil ikke ha noen av delene. Vår rolle er å belyse alle vinkler, og se på alle mulighetene. I forhold til kjernekraft, så er det viktig å få fram all relevant informasjon, og få tak i all kunnskap på området. Nå prøver vi med å arrangere et folkemøte. Både i forhold til å dele den kunnskapen vi allerede vet, men kanskje like viktig, at innbyggerne i kommunen vår får stille sine spørsmål, sier Torset videre.

Verdens største krigsskip - drevet av to små atomreaktorer

– Det passet i grunnen fint at verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» drevet av to små modulære kjernereaktorer nå ligger i Oslo. Dette er en stabil – og miljøvennlig kraftform som er uten utslipp av CO2,og brukes både på land og til havs. Avfallsproblematikken jobbes det med å finne sikre løsninger for, noe som jeg mener er den største barrieren sammen med byggekostnaden. Samtidig må vi vite at Norge uansett er forpliktet til å bygge et permanent lager for det radioaktive avfallet vi allerede har produsert i Halden og på Kjeller i en periode på 50 år. Når det gjelder byggekostnad så må jeg nevne at levetiden på et kjernekraftverk er 60-100 år, så byggekost delt på antall år med produksjon vil egentlig gi en lav pris, avslutter Hanne Berit Brekken.

Fakta om USS Gerald R. Ford

USS Gerald R. Ford bruker to A1B atomreaktorer for å generere nødvendig fremdrift og elektrisk kraft for skipets systemer.

USS Gerald R. Ford er det første hangarskipet som blir drevet av den nye A1B-reaktoren. A1B-reaktoren er mindre og mer effektiv enn reaktorene som ble brukt i tidligere hangarskip, og den produserer mindre stråling. A1B-reaktoren har også lengre levetid enn tidligere reaktorer, noe som gjør at USS Gerald R. Ford ikke trenger å fylles så ofte.

Mer effektive reaktorer gjør at skipet kan reise lenger og oppholde seg på sjøen i lengre perioder. Reaktorene produserer også mindre stråling, noe som gjør skipet tryggere for mannskapet.

USS Gerald R. Ford er et kraftig og allsidig krigsskip som er i stand til å utføre et bredt spekter av oppdrag. Skipets atomreaktorer gir det kraften og utholdenheten det trenger for å operere hvor som helst i verden, og de gjør skipet til en verdifull ressurs for den amerikanske marinen.

Her er noen tekniske detaljer om USS Gerald R. Fords atomreaktorer:

  • Type: A1B reaktor
  • Effekt: 1,4 millioner hestekrefter. Kapasitetstallene varierer noe, men det er grunn til å anta at skipet produserer strøm tilsvarende det alle husstander i storbyregionen Bergen og omegn bruker, som har i overkant av 400 000 innbyggere.
  • Drivstoff: Høyanriket uran
  • Påfyllingsintervall: 20 år
  • Stråleeffekt: Lav
  • Levetid: 50 år

USS Gerald R. Ford, 337 m langt og 78 m bredt. Plass til 75-90 jagerfly og 4500 mennesker. Strømproduksjonen via skipets to små modulære atomreaktorer, er nesten det dobbelte av det vindkraftverkene på Fosen, Storheia og Roan produserer. Foto: Terje Pedersen / NTB

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøSamferdselskomiteen er ikkje SD, og Lien hevder at elbilar lader både oppover og nedover bakke. Kor mykje makt har Sp?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva med den gamle tanken om Reknes og bytunell?Og bypakke på linje med Ålesund og Kristiansund?Eller har tilliten til Møreaksen ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu leser ikke de linkene jeg gir deg, gjør du? Da vil du se at det ikke er lokale politikere ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøNo er det ein gang slik at det var SVV som ikkje fann rom for Møreaksen i si innstilling til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrEn av konsekvensene av en utsettelse av Møreaksen er flytting av fergeleiet ut fra sentrum av Molde. Denne flyttingen har ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøBare å kaste korta dine.Du har gått surr i virvaret av premisser.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse