Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
12 januar 2021 12:03
Del på Facebook
Kart over Griphølen og Remman verneområder. Kart: Fylkesmannen i Møre og Romsdal
Kart over Griphølen og Remman verneområder. Kart: Fylkesmannen i Møre og Romsdal
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 15. desember 2020 ble det fastsatt en marin verneplan som berører vesentlige havområder og skjærgård utenfor – og mellom Smøla og Kristiansund.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal meldte 11. mai 2020 om oppstart og høring av utredningsprogrammer for marin verneplan for Griphølen og Remman. Frist for innspill var satt til 30. juni. Det ble også sendt ut oppstartbrev på nytt 9. juni til noen mottakere hvor det var tvil om den elektroniske utsendingen fra Fylkesmannen sin arkivsystem hadde feilet, med ny frist 15. august. På forespørsel fikk noen aktører også utsatt frist - senest til 20. august. Det kom også inn en merknad 3. september som er tatt med. Informasjonsmøte ble gjennomført på nett 28. mai 2020 .

Det kom inn 15 merknader til oppstartmeldingen. Merknadene  og revidert forslag til utredningsprogrammer bla sendt over til Miljødirektoratet den 29.10.2020, hvoretter miljødirektoratet fastsatte utredningsprogrammet i brev datert den 15.12.2020

Svein Roksvåg og Jenny Klinge – enige i motstand mot verneplan

roksvag klinge

Ordfører i Smøla kommune, Svein Roksvåg, får full støtte fra stortingsrepresentant Jenny Klinge i motstanden mot en verneprosess som han mener vil føre til at kystsamfunnene blir utestengt fra sin egen kyst. Det har blitt gjennomført en høring om marint vern av Griphølen og Remman, som han frykter vil bli vedtatt.

– Jeg forstår veldig godt at både Smøla kommune, Kristiansund kommune og fylkeskommunen markerer motstand mot et verneplanforslag som framstår som altfor omfattende og som får store konsekvenser, sier Jenny Klinge.

Klinge legger vekt på at slike verneplaner i det minste må ha en grundig prosess og et godt kunnskapsgrunnlag som utgangspunkt.

– Dette er en del av problemet, man vet rett og slett ikke nok om dette marine området per i dag,  sier Roksvåg. - Det bør skaffes til veie enda mer kunnskap om det aktuelle området på kysten vår før eventuelle verneplaner blir vedtatt. Og man må se på hva konsekvensene kan bli for kystbefolkningen og aktørene her før man vedtar slikt.

– Jeg forstår bekymringen Smøla og Kristiansund har for at verneprosessen kan føre til stagnasjon og nedbygging av tradisjonell fangst, fiske og akvakultur. Derfor støtter jeg også kravet deres om at statsforvalteren utsetter saken, sier Klinge

– Vi i Senterpartiet er opptatt av å ta vare på naturen for framtidige generasjoner, men vi mener osteklokkeprinsippet ikke er det beste. Man må legge til rette for fornuftig bruk, og en slik marin verneplan vil dessverre ikke gjøre det, sier Roksvåg.

Smøla, Kristiansund og MR Fylke med felles tilbakemelding

Den 7. januar 2021 sendte Kristiansund kommune, Smøla kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune, underskrevet av ordførerne henholdsvis Kjell Neergaard og  Svein Roksvåg  og fylkesordfører Tove-Lise  Torve, en felles tilbakemelding om prosessen og utredningsprogrammet etter høringen. Se link nedenfor.

Her listes blant annet Kristiansund –, Smøla – og  Møre og Romsdal fylkeskommune sine tidligere høringsuttalelser samt en felles tilbakemelding om at vernearbeidet utsettes i påvente av nye utredninger. Kommunene Smøla og Kristiansund ønsker primært at det ikke settes i gang i det hele tatt.

Det påpekes blant annet at  kommunene og fylkeskommunen har et bredt ansvar for innbyggere og næringsliv, utvikling og vekst i egen kommune og eget fylke og at dette ikke ser ut til å være hensyntatt i drøftingen av tidligere merknader.  Se hele tilbakemeldingen i link nedenfor.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøSamferdselskomiteen er ikkje SD, og Lien hevder at elbilar lader både oppover og nedover bakke. Kor mykje makt har Sp?
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva med den gamle tanken om Reknes og bytunell?Og bypakke på linje med Ålesund og Kristiansund?Eller har tilliten til Møreaksen ...
Terje Sundsbø 18 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu leser ikke de linkene jeg gir deg, gjør du? Da vil du se at det ikke er lokale politikere ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøNo er det ein gang slik at det var SVV som ikkje fann rom for Møreaksen i si innstilling til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrEn av konsekvensene av en utsettelse av Møreaksen er flytting av fergeleiet ut fra sentrum av Molde. Denne flyttingen har ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøBare å kaste korta dine.Du har gått surr i virvaret av premisser.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse