Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
01 september 2020 11:29
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjørsvikbugen og vindindustri på Hitra og FrøyaHurtigruta seiler sørover gjennom Trondheimsleia mellom Kjørsvikbugen på Aure og Laksåvika på Hitra. Det er her man forøvrig i årevis har planlagt, ønsket og aldri fått til en liten men svært effektiv og regionsbyggende fergeforbindelse mellom Aure og Hitra, Nordmøre og Trøndelag. Foto: Steinar Melby

På en liten fjelltur på vei til Storfonna i Aure i svært vekslende vær denne helga, var jeg på forhånd litt spent på hvor synlig vindindustrien hadde blitt fra nordfylket.

Med potensiale for å kunne se de fire betydelige naturinngrepene langs vårt kystlandskap, vindkraftanlegg på Smøla, Hitra, Frøya og på Geitfjellet i Snillfjord, greide jeg å feste alle på bildebrikken. Det er dessverre synd å si at resultatet ville vært enda mer dramatisk om det hadde vært finere vær og sikt.

Vindturbiner så langt man ser

Vindindustrianleggene Hitra 1 og Hitra 2

Til høyre ser vi deler av Statkrafts vindindustrianlegg,  Hitra og Hitra 2 med til sammen 50 vindturbiner. Vindprosjektet inngår i prosjektet Fosen Vind som er Europas største vindkraftverk på land. Statkraft er inne med en eierandel på 52,1 %, Nordic Wind Power på 40% og TrønderEnergi på 7,9 %. 

Frøya vindindustrianlegg

Litt til venstre for vindmøllene på Hitra, ser man det gryende vindkraftanlegget på Frøya, hvor noen av vindturbinene har nådd sin makslengde. Selv med regnbyger og disig sikt vises de godt på øya ute mot storhavet. Her skal det føres opp 14 vindturbiner som på toppen av rotorbladene rager 180 meter over bakkenivå. Dette er selvsagt voldsomme konstruksjoner på ei øy  som har sitt høyeste punkt på såvidt over 70 meter.  Stadtwerke München er inne med en eierandel på 70 % og Trønderenergi med de resterende 30 %.

Smøla vindindustrianlegg

Vi snur oss litt mer mot vest og skimter Smøla i det disige været. Vi bruker telelinsa og zoomer inn mot vindindustrianlegget på Hitras naboøy. Smøla var først ute med vindturbiner på Nordmørs- og Trøndelagskysten. 20 vindturbiner ble satt i drift i 2002, mens andre trinn på 48 ble satt i drift i 2005.  Med tilsammen 68 vindturbiner, som på det høyeste rager såvidt over 110 meter, var denne vindparken Europas største vindkraftanlegg i sin tid. Midt i en av de viktigste trekkrutene for fugl langs norskekysten og et anlegg som sannsynligvis ikke ville blitt realisert i dag.

Smøla vindpark sett fra AureSmøla vindpark sett fra Litjfonna i Aure. Foto: Steinar Melby

Geitfjellet vindindustrianlegg

På toppen av Storfonna, åpenbarer det seg et lite øyeblikk utsikt innover mot Geitfjellet, mellom bygene. På forhånd lurte jeg på om det var mulig å se Geitfjellet herfra og det viste seg å være godt synlig.

På Geitfjellet i Snillfjord, vil det ferdigstilles 43 vindturbiner med total høyde på 155 meter, i løpet av 2020. Anlegget eies av Statkraft ( 52,1 %), Nordic Wind Power (40 % ) og Trønderenergi (7,9 %)

Geitfjellet sett fra Storfonna i Aure. Foto: Steinar MelbyGeitfjellet sett fra Storfonna i Aure. Foto: Steinar Melby

Kart over området

Her er et kart som viser utkikkspunktene som bildene er tatt fra og som viser avstandene til de ulike vindindustrianleggene.

Flere vindkraftbilder sett fra Aure

IMG 4003 copyVindindustrianlegget på Hitra. Vindkraftanlegget på Frøya vises ikke på dette bildet på grunn av bygevær. Foto: Steinar Melby

0H6A7608Deler av vindindustrianlegget på Hitra. Foto: Steinar Melby

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøSamferdselskomiteen er ikkje SD, og Lien hevder at elbilar lader både oppover og nedover bakke. Kor mykje makt har Sp?
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva med den gamle tanken om Reknes og bytunell?Og bypakke på linje med Ålesund og Kristiansund?Eller har tilliten til Møreaksen ...
Terje Sundsbø 19 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrDu leser ikke de linkene jeg gir deg, gjør du? Da vil du se at det ikke er lokale politikere ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøNo er det ein gang slik at det var SVV som ikkje fann rom for Møreaksen i si innstilling til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrEn av konsekvensene av en utsettelse av Møreaksen er flytting av fergeleiet ut fra sentrum av Molde. Denne flyttingen har ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøBare å kaste korta dine.Du har gått surr i virvaret av premisser.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse