Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Foto: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

1843: Den østerrikske baronessen, fredsaktivisten og forfatteren Bertha von Suttner ble født i Praha. Hun var forfatter av den pasifistiske romanen «Ned med våpnene!» (1889), en bok som vakte stor oppsikt i Europa og gjorde von Suttner til en ledende skikkelse i den internasjonale fredsbevegelsen. Baronessen kjente Alfred Nobel personlig etter å ha arbeidet som hans privatsekretær i en kort periode i 1870-årene. De to fortsatte å korrespondere helt fram til Nobels død i 1896, og det er blitt hevdet at baronessens innflytelse på Nobel var medvirkende til at fredsprisen ble en av de fem prisene som dynamittoppfinneren innstiftet i sitt testamente. I 1905 ble Bertha von Suttner selv den første kvinnen i historien til å motta Nobels fredspris.

1971: «Denne dagen kan bli en merkedag i vår økonomiske historie,» sa statsminister Trygve Bratteli da han foretok den offisielle innvielsen av Ekofiskfeltet i Nordsjøen. Han fikk rett. Åpningen av det kolossale petroleumsfeltet på 70 meters dyp, ca. 290 kilometer utenfor fastlandet, ble innledningen til det norske oljeeventyret. Feltet var blitt oppdaget av Phillips Petroleum Company under prøveboringer i 1969, og var på det tidspunktet verdens største oljefelt til havs. «Jeg håper de forventninger som knytter seg til oljeproduksjonen vil bli innfridd,» sa den alltid nøkterne Bratteli under innvielsestalen, som ble holdt om bord på oljeriggen Gulftide. Han la til: «Det vil føre Norge inn i rekken av de oljeproduserende land, med de fordeler og de plikter det medfører for landet vårt.»

1972: Elvis Presley holdt den første av fire utsolgte konserter under en maratonhelg i New Yorks Madison Square Garden. Konsertene var Elvis’ første (og siste) i New York, og ble ansett som en gigantisk happening. Begivenheten omfattet ett ettermiddagsshow og tre kveldsshow. Konserten lørdag kveld (10. juni) ble utgitt på plate bare en uke senere under tittelen «Elvis: As Recorded at Madison Square Garden». Blant de mange kjente musikerne som skal ha vært til stede i salen var Bob Dylan, Paul Simon, Art Garfunkel, Bruce Springsteen, David Bowie og flere medlemmer av Led Zeppelin. En av dem som måtte nøye seg med å være på utsiden var drosjesjåføren Paul Stanley, som ved synet av det kokende folkehavet svor på at han en gang skulle fylle den samme konsertsalen. Stanley nådde målet med sitt band Kiss i februar 1977.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse