Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 januar 2024 02:00
Del på Facebook

1661: Oliver Cromwell ble hengt posthumt i London, to og et halvt år etter sin død. Den symbolske henrettelsen av Cromwells oppgravde levninger fant sted på dagen tolv år etter at han selv hadde latt kong Karl I halshugge. Under den engelske borgerkrigen hadde Cromwell veltet kongedømmet og innsatt seg selv som riksforstander («Lord Protector») for et republikansk samvelde. Etter restaurasjonen av kongedømmet i 1660 ble de 59 mennene som hadde undertegnet kongens dødsdom – hvorav omkring 30 ennå var i live – rettsforfulgt uten nåde. Heller ikke de døde ble spart. Det fortelles at Cromwells mumifiserte hode sto på påle utenfor Westminster Hall helt til slutten av 1680-årene, da pålen gikk over ende under en storm.

1933: Rikspresident Paul von Hindenburg utnevnte Adolf Hitler til rikskansler i Tyskland. Hindenburg hadde først nektet å innsette nazilederen som kansler, men lot seg motvillig overtale av den konservative politikeren og ekskansleren Franz von Papen. Denne argumenterte for at Hitler ville bli lettere å kontrollere hvis han fikk plass i en regjering som var dominert av konservative, og der nazipartiets representanter utgjorde et klart mindretall. Papen farget sin retorikk med bilder fra boksesporten og forsikret Hindenburg om at han selv og regjeringen innen to måneder ville ha «presset Hitler så langt inn i hjørnet at han skriker». Papens prognose slo ikke til. Mindre enn to måneder senere overlot Riksdagen sin lovgivende makt til kansleren gjennom vedtaket av den såkalte fullmaktsloven, og Hitler ble i praksis diktator i Tyskland.

1972: 13 katolske demonstranter ble skutt og drept i Londonderry i Nord-Irland. Katolikkene deltok i en protestmarsj mot den britiske regjeringen, og det de oppfattet som forskjellsbehandling av protestanter og katolikker, da britiske fallskjermsoldater åpnet ild mot mengden. Soldatene hevdet i ettertid at de hadde skutt i selvforsvar. I 2010 konkluderte en undersøkelseskommisjon med at ingen av ofrene hadde representert noen trussel mot soldatene, og at flere av dem var skutt under flukt eller under forsøket på å hjelpe sårede. Fem av ofrene var skutt i ryggen. Hendelsen i Londonderry var en av de alvorligste under konflikten i Nord-Irland fra 1968 til 1998. Den har gått inn i historien som «Bloody Sunday».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse