Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1843: Charles Dickens’ klassiske julefortelling «A Christmas Carol» (norsk tittel: «Et juleeventyr») kom ut i London. Kortromanen forteller historien om gnieren og julehateren Ebenezer Scrooge. Etter tankevekkende møter med julens ånd og fortidens spøkelser på selveste julekvelden, blir Scrooge reformert til en gavmild mann som elsker sin neste og verdsetter julehøytiden. Det verserer flere teorier om hvor Dickens hentet inspirasjonen til Scrooge-skikkelsen. Nevnelser i Dickens’ brev kan tyde på at modellen var John Elwes (1714–1789), en beryktet gjerrigknark og eksentriker som en tid var medlem av det britiske parlamentet. Den uhyre populære historien er dramatisert for film og teater en rekke ganger, og boka har aldri vært ute av sirkulasjon siden den kom ut første gang.

1943: Filipstadeksplosjonen inntraff i Oslo. Katastrofen skjedde da 800 tonn ammunisjon ble antent under lossing av lasteskipet D/S «Selma», som lå til kai på Filipstad. Eksplosjonen og de påfølgende brannene la flere kvartaler i grus og ødela mer enn 400 bygninger. Store norske leksikon oppgir at 45 nordmenn og 75 tyskere mistet livet i infernoet, og over 400 ble skadd. Fem av de omkomne var norske brannmenn. Trykket fra eksplosjonen var så kraftig at det skal ha gått vindusruter så langt unna som på Skjennungstua i Nordmarka. Årsaken til katastrofen er aldri blitt helt klarlagt. Ryktene gikk om sabotasje, men fra offisielt tysk hold ble Filipstadeksplosjonen omtalt som en ulykke. At det aldri ble iverksatt represalier mot nordmenn etter hendelsen, er blitt tolket som et tegn på at tyskerne hadde mistanke om sabotører i egne rekker.

1967: Australias statsminister Harold Holt ble erklært død in absentia, to dager etter at han var forsvunnet under en svømmetur på landets sørkyst. Liket av 59-åringen ble aldri funnet. Foruten å utløse en heftig strid om hvem som skulle bli hans etterfølger, ga Holts forsvinning opphav til en rik flora av konspirasjonsteorier. En av dem gikk ut på at Holt var blitt myrdet av CIA fordi han ønsket å trekke australske styrker ut av Vietnam. En annen teori ville ha det til at nordvietnamesiske agenter hadde tatt Holt av dage, en tredje at han hadde arrangert sin egen død og flyktet med en hemmelig elsker. Den kanskje mest radikale hypotesen ble lansert av journalisten Anthony Grey i boka «The Prime Minister Was a Spy» (1983). Grey argumenterte for at Holt gjennom mange år hadde spionert for Kina, og var blitt plukket opp og brakt i sikkerhet i Beijing av en kinesisk undervannsbåt.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse