Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
27 desember 2019 14:00
Del på Facebook
SPEKTAKULÆRT: Turismen til Georgia har økt med rundt 20 prosent hvert år de siste årene. Nå forventes det at også nordmenn vil få øynene opp for landets vakre natur. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
SPEKTAKULÆRT: Turismen til Georgia har økt med rundt 20 prosent hvert år de siste årene. Nå forventes det at også nordmenn vil få øynene opp for landets vakre natur. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix

Reiseekspertene spår at flere vil reise østover i 2020. Romania, Bulgaria og Stan-landene er bare noen av de østlige favorittene.

– Landene rundt Kaukasus blir helt klart mer populære reisemål neste år, sier redaktør i Magasinet Reiselyst, Torild Moland.

Hun nevner både Armenia, Aserbajdsjan og Georgia som land som flere vil få øynene opp for.

– I Georgia har turismen økt med rundt 20 prosent hvert år de siste årene – det er blant den sterkeste veksten i turistbransjen i verden, påpeker hun.

En annen faktor som peker i retning Kaukasus, er nye lavprisruter.

– Ryanair åpner direkteruter til Armenia fra både Tyskland og Italia neste år. Tyskerne og italienerne er gjerne de første som reiser til nye destinasjoner, nordmenn henger litt etter, sier hun.

Hun nevner fantastisk natur som en god grunn til å oppsøke området.

– Det er mange fine turmuligheter. Man er i gang med å bygge en ny lang fotturrute kalt «The Transcaucasian Trail», som skal gå på tvers av landegrensene. Det tar mange år før den står helt ferdig, men flere strekk er allerede åpnet, og du kan til og med være med å bygge den, tipser hun.

Også turoperatøren Kilroy nevner tidligere sovjetstater som reisemål i tiden.

– Stan-landene er «up and coming». Mange velger å bli med på rundreisene våre hit, forteller daglig leder i Kilroy, Flavia Forster.

Rimelige Øst-Europa

Også de europeiske landene i øst spås å bli mer populære.

– Tidligere østblokkland som Romania, Bulgaria og Litauen blir viktigere i 2020. Dette er land som satser på turisme. Her får du både sol og strand, shopping og god mat og vin i én pakke, og ikke minst til en rimelig pris, sier leder for Reiselivsmessen, Merete Falch. Messen finner sted i Oslo 4.–5. januar.

Falch påpeker at kursen på euro og dollar tas med i beslutningsgrunnlaget når nordmenn skal velge reisemål.

– Den norske krona har lenge vært forholdsvis svak i forhold til dollar og euro. I Øst-Europa får nordmenn mer for pengene, påpeker hun.

Også Torild Moland tror at den dyre euroen vil få oss til å dra østover.

– Svenskene reiser i større grad enn oss til Øst-Europa. Det er et tegn på at vi nordmenn vil følge etter, sier hun, og nevner at Albania som et eksempel på et land som på kort tid har blitt en populær sol- og bad-reisemål.

– Vi lar oss også i stor grad styre av hvor det går direkteruter. Nylig åpnet SAS direkterute til Kiev, så jeg tror flere vil reise dit.

Nye turistmål

Vil du reise lenger vekk, nevner Moland Rwanda og Saudi-Arabia.

– Rwanda har en raskt voksende økonomi og er et av de tryggeste landene i Afrika. Hovedstaden Kigali har både hippe barer og gode restauranter. I tillegg har Rwanda omsider de fem store (løve, elefant, bøffel, leopard og neshorn) tilbake, og er en stigende safaristjerne man bør besøke før alle andre oppdager muligheten, sier hun.

Tidligere i år åpnet Saudi-Arabia for første gang opp for turistvisum. Moland er blant dem som har tenkt å ta turen.

– Jeg vet at det er omdiskutert om man bør reise til et så autoritært regime. Men hvis man er litt bevisst, mener jeg det er en sjelden anledning til å oppleve noe nytt.

Bærekraftig norgesferie

Av mer overordnede trender peker Moland på at de reisende er blitt mer opptatt av bærekraft.

– Vi vil ha grønnere reiser og er mer opptatt av å unngå overturisme, sier hun.

De siste årene har nordmenn reist mer og mer i Norge, og miljøfokuset kan bidra til at trenden fortsetter.

– Vi er blitt flinkere til å reise i vårt eget land. Og det dukker jo opp så mange nye tilbud – for eksempel utvalget vi har fått av tretopphytter og mer luksuriøse campingmuligheter. Det er først og fremst nordmenn som fyller disse overnattingsstedene, sier hun.

Også Falch tror folk vil reise mer i Norge.

– Vi reiser på flere turer i løpet av et år enn tidligere, og da blir det mer rom for kortreiste ferier, sier hun.

En annen trend er at folk vil ha innhold i ferien.

– Det holder ikke med bare sol og bading, vi vil kombinere badeferien med for eksempel toppturer, sykkelturer og vinsmaking, sier Falch.

Også hos Kilroy søker kundene opplevelser.

– Store opplevelser står høyt i kurs hos de unge – enten det er dykking, fallskjermhopping eller høye fjelltopper, sier Flavia Forster.

En siste trend er at vi gjerne reiser på tur sammen med mange – enten det er storfamilien eller en gruppereise.

– Det er blitt mer vanlig at flere generasjoner reiser sammen. Som oftest er det den eldre generasjonen som inviterer med barn, barnebarn og svigerbarn, forteller Falch.

– Det er også flere som reiser på gruppeturer, for eksempel yogareiser til Thailand, sier hun.

Trendy reiseformer

Det kjente reisemagasinet Condé Nast Traveler mener dette blir de toneangivende reiseformene neste år:

Nakations: Denne reisetrenden er en kombinasjon av ordene «naked» og «vacation». Det er med andre ord i tiden å la badetøyet bli igjen hjemme.

Veganske hoteller: Etter hvert som stadig flere sier nei takk til kjøtt og animalske produkter, popper det opp hoteller som tilbyr alt fra vegansk mat til sengetøy uten ull eller silke.

Reis i dine aner: Gentester som forteller deg hvor du stammer fra, har blitt populære. Et naturlig neste steg er å oppsøke stedene hvor dine forfedre levde.

Surfing: I 2020 vil surfing for første gang være en OL-gren. For nybegynnere finnes det også stadig flere muligheter, blant annet mange nye vannparker med kunstige bølger.

Luksuriøse køyer: Flere på tur? En rekke hoteller tilbyr nå luksuriøse køyesenger som alternativ til de klassiske enkelt- og dobbeltsengene. Dermed kan hele familien eller vennegjengen lett få plass på samme rom.

Elektriske fly: Elflyene er på vei. Det er lite trolig at du kan reise utslippsfritt i 2020, men kanskje året etter?

Flyskam: Condé Nast Traveler viser til at Greta Thunberg har gjort «flygskam» utbredt i Sverige. I året som kommer vil flere reisende tenke seg om to ganger før de kjøper en flybillett.

Klimanøytrale opphold: Reisende vil i større grad oppsøke bærekraftige opplevelser og miljøsertifiserte hoteller.

Spartanske ferier: Denne trenden kombinerer digital detox med minimalisme. Pakk så lite så mulig, la mobil og laptop bli hjemme, og reis på telttur eller til en enkel hytte langt til skogs.

Romturisme: Lyst til å se jorda fra en ny vinkel? Det finnes etter hvert flere selskaper som satser på å gi folk en «utenomjordisk» opplevelse, blant annet Virgin Galactic og Blue Origin.

Omreisende hoteller: Hvordan tilby noe unikt til et bereist publikum? 700.000 Heures står i spissen for en trend med eksklusive pop-up-hoteller som bare kan besøkes i en kortere periode.

Flytur med opplevelser: Virgin Atlantic, Qatar Airways og Emirates har allerede barer på sine fly. Spiseområder og lekemuligheter for barn trekkes fram som mulige nye fasiliteter.

Hjemmehotell: Kombiner det beste fra Airbnb og hotellopphold, og book et hjemmekoselig sted hvor du kan få sengen oppredd og kjøleskapet fylt med din favorittmat.

Gourmet på flyplassen: Også på flyplasser blir det stadig flere muligheter for å spise på mer eksklusive restauranter.

Hipstercruise: Virgin Voyages satser på en yngre målgruppe og tilbyr alt fra tatoveringsstudioer til vinylplatebutikker på sine cruiseskip.

Lonely Planets tips

Lonely Planets liste over anbefalte reisemål for det kommende året får alltid mye oppmerksomhet. For 2020 har de plukket ut disse ti landene:

Bhutan
England
Nord – Makedonia
Aruba
eSwatini (tidl. Swaziland)
Costa Rica
Nederland
Liberia
Marokko
Uruguay

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse