Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
12 oktober 2019 06:00
Del på Facebook
Ludvig I av Bayern, hans bryllup ble opphav til tradisjonen med oktoberfest
Ludvig I av Bayern, hans bryllup ble opphav til tradisjonen med oktoberfest

1810: Oktoberfesten i München ble avholdt første gang. Anledningen var feiringen av giftermålet mellom Bayerns daværende kronprins Ludwig (senere kong Ludwig I av Bayern) og prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. Festen foregikk på engene utenfor byporten, der Münchens borgere var invitert til hesteveddeløp og andre forlystelser. Opprinnelig hadde festen ingen spesiell tilknytning til øl. I dag er Oktoberfesten i München en av verdens største folkefester, med om lag seks millioner årlige besøkende. Reglementet krever at bare øl som er brygget innenfor bygrensen, og som dessuten lever opp til den bayerske renhetsloven av 1516, kan serveres på festivalen. De seks bryggeriene som er lisensiert til å delta er Augustiner Bräu, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten-Franziskaner-Bräu og Staatliches Hofbräuhaus München.

1915: Den britiske sykepleieren Edith Cavell ble skutt av en tysk eksekusjonspelotong. Cavell var dømt til døden for å ha hjulpet ca. 200 britiske og franske soldater med å rømme fra det tyskokkuperte Belgia, der hun arbeidet ved et lasarett. Henrettelsen av Cavell vakte internasjonal fordømmelse og fikk store oppslag i verdenspressen. Den ble også brukt aktivt i den britiske propagandaen for å verve soldater til krigen mot Tyskland. Etter krigens slutt ble Cavells levninger ført hjem til England og bisatt under store æresbevisninger fra Westminster Abbey, i nærvær av kong George V. Båren ble deretter fraktet med spesialtog til Cavells hjemby Norwich og gravlagt ved byens katedral. Edith Cavells historie har senere vært emne for opptil flere filmer og skuespill.

1978: Sex Pistols-bassist Sid Vicious ble pågrepet av politiet i New York, siktet for å ha knivstukket sin venninne Nancy Spungen til døde på Chelsea Hotel samme natt. Vicious erklærte seg ikke skyldig og ble løslatt mot kausjon. Han døde av en overdose heroin i februar 1979, før rettssaken mot ham kom opp. Vicious ble medlem i Sex Pistols i 1977 etter at bandets originalbassist Glen Matlock hadde fått sparken, ifølge legenden fordi han «likte The Beatles». Hans 23 måneder lange forhold til Nancy Spungen beskrives som svært turbulent og preget av akselererende heroinmisbruk. I 1986 ble parets historie fortalt i spillefilmen «Sid & Nancy», regissert av Alex Cox, og med Gary Oldman og Chloe Webb i tittelrollene. Nancy Spungen og Sid Vicious ble henholdsvis 20 og 21 år gamle.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse