Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
07 oktober 2019 06:00
Del på Facebook
Foto: Etereuti / Pixabay.com
Foto: Etereuti / Pixabay.com

1949: DDR (Deutsche Demokratische Republik) ble grunnlagt. Staten ble opprettet på den delen av tysk territorium som hadde vært okkupert av Sovjetunionen siden Tysklands krigsnederlag i 1945, og som omfattet delstatene Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen. Ved opprettelsen hadde DDR om lag 19 millioner innbyggere. Staten var fra første stund et kommunistisk diktatur, styrt av det statsbærende partiet Tysklands sosialistiske enhetsparti (SED). Ensretting av staten og undertrykkelse, overvåking og fengsling og av opposisjonelle ble ivaretatt av det politiske politiet Stasi. Fra 1955 var landet medlem av Warszawapakten. Staten ble oppløst i oktober 1990, da DDR ble gjenforent med Forbundsrepublikken Tyskland.

1986: Den svenske bilfabrikken Saab innledet en uvanlig biltest på motorsportbanen Talladega Superspeedway i Alabama. Testen gikk ut på at tre eksemplarer av modellen Saab 900 2,0 Turbo skulle kjøres for full gass over 100.000 kilometer, en strekning som tilsvarer to og en halv runde rundt jorda. Ifølge svensk Wikipedia skulle bilene bare stanse for fylling av drivstoff og utføring av nødvendig vedlikehold. 31 sjåfører vekslet på å sitte bak rattet i de 20 døgnene eksperimentet varte. Da de tre bilene kom i mål, hadde de kjørt 23.500 runder rundt banen, slitt ut 36 sett med dekk og forbrukt 27.000 liter bensin. Den raskeste av bilene hadde holdt en gjennomsnittsfart på drøyt 213 kilometer i timen. Testen er gått inn i motorhistorien som «The Long Run».

1998: SAS-flyet Hake Viking tok av fra Oslo Lufthavn Fornebu klokken 19.32 om kvelden, og satte strek for Fornebus 59-årige historie som Norges hovedflyplass. Flyplassen var blitt tatt i bruk 1. juni 1939, da den avløste flyplassene på Kjeller og Gressholmen. Allerede året etter ble den sivile flytrafikken fra Fornebu innstilt som følge av den tyske okkupasjonen. Fra trafikken ble gjenopptatt i 1946 ble flyplassen utbygd flere ganger. Terminalbygningen ble åpnet i 1964 og var tegnet av Fridtjof Nansens sønn, arkitekten Odd Nansen. Veggdekorasjonene var av kunstneren Kai Fjell. Fornebu var landets travleste flyplass, og ekspederte 10.072.054 passasjerer i 1996. Fra 8. oktober 1998 ble trafikken overført til Oslo Lufthavn Gardermoen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse